Social Știri generale

ONU: Milioane de afgani, între care copii, riscă să moară de foame

Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgente pentru a scoate Afganistanul din pragul colapsului. Avestismentul vine din partea unui important oficial ONU, care a cerut deblocarea fondurilor pentru eforturi umanitare în această ţară, a relatat luni Reuters.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane, adică mai mult de jumătate din populaţia de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului, se confruntă cu o nesiguranţă alimentară acută. Acesta a avertizat că cei aflaţi în risc ,,se îndreaptă către foamete”. În urmă cu două luni, 14 milioane de persoane se aflau în această situaţie.

,,Copii vor muri, oameni vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăţi mult. Nu ştiu cum să nu existe milioane de oameni, mai ales copii, care să nu moară în ritmul în care mergem cu lipsa finanţării şi prăbuşirea economiei.„, a explicat Beasley.

Afganistanul a fost cufundat în criză în luna august, după ce talibanii au înlăturat guvernul susţinut de Occident şi au determinat donatorii internaţionali să blocheze miliarde de dolari, bani destinaţi economiei dependente de ajutor financiar. Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimţită în Afganistan chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor.

,,Ceea ce prezicem se întâmplă mult mai repede decât am anticipat. Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat şi economia se prăbuşeşte şi mai repede.„, a mai spus Beasley.

Oficialul ONU a declarat că banii alocaţi pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui realocaţi pentru ajutor umanitar, ceea ce unele ţări au făcut deja, sau fondurile îngheţate ar trebui canalizate prin intermediul PAM. ,,Trebuie deblocate aceste fonduri pentru ca oamenii să poată supravieţui.”, a completat David Beasley.

Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari lunar pentru a furniza parţial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile în condiţiile în care iarna se apropie, notează sursa citată.

Sursa foto: unsplash / The Chuqur Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.