Știri generale

„Vax”, declarat de Oxford English Dictionary cuvântul anului

„Vax” a fost ales cuvântul anului de către lexicografii de la Oxford English Dictionary (OED). Fiona McPherson, editor la OED, a spus că „vax” a fost o alegere evidentă pentru că a avut „un impact izbitor”. Frecvenţa utilizării cuvintelor ce au legătură cu vaccinurile a crescut în 2021, cu „double-vaxxed”, „unvaxxed” şi „anti-vaxxer”.

Datează cel puţin din anii ’80, dar potrivit colecţiei noastre a fost rareori folosite până anul acesta. Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – a devenit clar că vax iese în evidenţă.”, a afirmat Fiona McPherson.

„Vax” şi „vaxx” sunt ambele acceptate ca scriere, însă forma cu un singur x este mai comună.

Definiţiile Oxford English Dictionary pentru „vax” sunt:
– un vaccin sau vaccinare;
– tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina;
– vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva COVID-19, şi partajată online, un selfie de vaccinare;
– anti-vax, opus vaccinării;
– anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării;
– double-vaxxed, cel care a primit două doze de vaccin.

Folosirea cuvântului „pandemic” a crescut de asemenea cu mai mult de 57.000% anul acesta. Oxford Languages şi Collins îşi hotărăsc cuvântul anului, iar în 2020 Collins a ales „lockdown”. Însă Oxford a decis că a fost un an fără precedent cu prea mulţi candidaţi, astfel că a extins titlul pentru a cuprinde câteva cuvinte cheie noi, inclusiv „lockdown”, „bushfires” şi „COVID-19”, precum şi „Black Lives Matter”, „WFH (working from home)”, „keyworkers” şi „furlough”.

Cuvântul câştigător de anul acesta la Oxford, „vax”, a fost înregistrat prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccine” şi „vaccination” au apărut în 1800.

Toate aceste cuvinte vin din latinescul „vacca”, ce înseamnă „vacă”. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului englez Edward Jenner împotriva vărsatului de vânt la finalul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea.

Oxford Languages a spus că resursa sa lingvistică adună conţinut nou care este actualizat zilnic şi conţine peste 14,5 miliarde de cuvinte pentru ca lexicografii să caute şi să analizeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.