Social Știri generale

BREAKING | Decizie istorică: 2030, termenul limită pentru defrişări

Mai mult de 100 de lideri mondial, care participă la Summitul COP26 de la Glasgow, şi-au luat angajamentul ca până în anul 2030 să oprească tăierile. De asemenea, au promis că vor avea loc împăduriri, astfel încât să se inverseze efectele asupra mediului.

Cele 100 de țări dețin 85% din pădurile planetei. Printre acestea se află state-mamut din punct de vedere al bogăţiei forestiere, precum Brazilia, care deține cea mai mare suprafață acoperită cu păduri tropicale, Rusia și Canada.

,,Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea. De asemenea, trebuie să canalizăm forţa oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educaţia este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educaţia şi cercetarea privind schimbările climatice. (…) Impactul schimbărilor climatice nu are graniţe naţionale. Vă invit să ne unim forţele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generaţiilor viitoare o planetă mai verde şi mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acţionăm acum!“, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, la summit-ul COP26 de la Glasgow.

Deși un acord similar a fost semnat de statele respective la Summitul din 2014, în continuare echivalentul a 27 de terenuri de fotbal sunt defrișate în fiecare minut peste tot în lume.

În România, se taie ilegal trei hectare de pădure pe oră. Ţara noastră nu are, în prezent, adoptată Strategia Forestieră a Uniunii Europene.

,,Este URGENT necesară înființarea unei instituții cu jurisdicție europeană care să pedepsească infracțiunile de mediu, inclusiv tăierile ilegale din pădurile României. Am propus, susțin și nu renunț să lupt pentru Procurorul Verde European!“, a transmis europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, într-o postare pe Facebook.

Summit-ul COP26 a debutat pe 31 octombrie, la Glasgow, şi se va încheia pe 12 noiembrie. Luni, prim-ministrul indian Narendra Modi a spus că ţara sa îşi ia angajamentul să ajungă la emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2070, cu două decenii mai târziu decât obiectivul COP26. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le-a cerut în prima zi liderilor mondiali să acţioneze „pentru copiii şi copiii copiilor noştri”.

Sursa foto: captură COP26 Glasgow

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *