Social Știri generale

Undă verde pentru vaccinarea anti-COVID-19 cu serul Pfizer-BioNTech a copiilor de 5-12 ani din SUA

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a aprobat vaccinarea împtriva COVID19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Decizia a venit după ce Administraţia Naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a recomandat utilizarea serului în cazul acestei grupe de vârstă, în care se încadrează aproximativ 28 de milioane de copii americani.

Oficialii sanitari americani au dat marţi aprobarea finală pentru administrarea de doze pentru copii din vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Administraţia Naţională pentru Alimente şi Medicamente (FDA) autorizase deja utilizarea vaccinului la copii cu vârste între 5 şi până la 12 ani. Este vorba despre doze care reprezintă o treime faţă de cele administrate adolescenţilor şi adulţilor. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) este cel care recomandă oficial cine ar trebui să primească vaccinurile aprobate de FDA.

Anunţul a fost făcut de dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, la câteva ore după ce un grup consultativ a decis în unanimitate că dozele Pfizer ar trebui să fie administrate celor aproximativ 28 de milioane de copii din grupa de vârstă. Decizia reprezintă prima ocazie pentru americanii cu vârste mai mici de 12 ani de a primi protecţie împotriva COVID-19.

Ca mamă, încurajez părinţii care au întrebări să discute cu medicii pediatri, cu asistentele din şcoli sau farmacistul local pentru a afla mai multe despre vaccin şi importanţa de a-şi imuniza copiii.”, a spus marţi noapte Walensky într-un comunicat citat de AP.

Anterior, în aceeaşi zi, directorul CDC a declarat că deşi riscul de dezvoltare a unei forme grave de boală şi riscul de deces la copiii mici este mai scăzut decât la adulţi, el există, şi a mai spus că boala a avut un impact profund social, asupra sănătăţii mintale şi educaţiei, inclusiv a accentuat disparităţile în ceea ce priveşte învăţarea.

Există copii de clasa a doua care nu au avut parte vreodată de un an de şcoală normal. Vaccinarea pediatrică are puterea de a ne ajuta să schimbăm asta.”, a completat dr. Rochelle Walensky, directorul CDC .

Preşedintele Joe Biden a declarat că decizia este un punct de cotitură. „Va permite părinţilor să încheie luni de griji legat de copiii lor şi să reducă măsura în care copiii pot da virusul altora. Este un pas important înainte pentru naţiunea noastră în lupta împotriva virusului”, a transmis liderul de la Casa Albă, într-un comunicat.

Copiii cu vârste între 5 şi 12 ani vor primi două doze reduse, la distanţă de trei săptămâni, din vaccinul Pfizer-BioNTech – calendarul fiind menţinut, însă vor fi utilizate ace de dimensiuni mai mici. Weekendul trecut, Pfizer a început să livreze în statele americane milioane de fiole cu doze pentru copii, care au capace portocalii, pentru a evita ca ele să fie încurcate cu cele destinate adulţilor, care au capac mov.

În Statele Unite au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări în cazul copiilor cu vârste de 5 – 11 ani, iar aproximativ o treime au necesitat terapie intensivă, potrivit datelor guvernamentale. CDC a înregistrat cel puţin 94 de decese în această grupă de vârstă, iar altele sunt anchetate.

Studiul Pfizer pe 2.268 de copii a rezultat că dozele reduse se dovedesc a fi aproximativ 91% eficiente în prevenirea COVID-19 simptomatic. FDA a analizat mai mulţi copii care au fost vaccinaţi, în total 3.100, şi a concluzionat că serul este sigur.

Copiii din această grupă de vârstă au prezentat după vaccinare reacţii similare sau mai puţine decât adolescenţii şi adulţii – precum durere de braţ, febră şi iritaţii.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *