Învățământ Știri generale

Ministrul Educaţiei: 68% dintre şcoli încep luni cursurile cu prezenţă fizică

Ministrul Educaţiei a anunţat că de luni, elevii revin în bănci în 68% dintre şcoli. Sorin Cîmpeanu a precizat, la postul Realitatea Plus, că de săptămâna viitoare, rata de vaccinare va fi descentralizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, nu doar la totalul celor cu personalitate juridică.

,,Pot să vă spun în premieră, 68% din şcolile şi grădiniţele din România îşi vor deschide luni porţile cu prezenţă fizică. Avem judeţe precum Dolj, 88% din şcoli vor fi deschise, Vâlcea şi Dâmboviţa, la 85%, în Bucureşti 75% din şcoli şi grădiniţe vor fi deschise, în Iaşi 78%, în Cluj şi Constanţa 83%. Ca să aveţi o imagine clasă, sunt judeţe precum Covasna, 18% doar, Suceava, 25% doar, Harghita, Vrancea, Brăila, Bacău, Giurgiu, care sunt sub 50%.“, a declarat Sorin Cîmpeanu la postul Realitatea Plus.

Ministrul a arătat că Educaţia este singurul domeniu din România care a făcut publică rata de vaccinare şi a precizat că datele vor fi mult mai clare peste o săptămână.

,,Educaţia a făcut publică rata de vaccinare aşa cum am reuşit să o centralizăm, prin efortul făcut de fiecare angajator. Să ştiţi că angajaţii nu răspund cu plăcere întrebării ‘Sunteţi vaccinaţi?’ cu ‘Da’ sau ‘Nu’. Am reuşit să strângem aceste date la nivel de şcoală cu personalitate juridică. Am cerut ca de vinerea viitoare să fie descentralizat pe structuri, pentru că da, avem 7.000 de şcoli cu personalitate juridică şi 17.632 de şcoli cu şi fără personalitate juridică. Sunt situaţii în care avem structuri la mare distanţă una de alta în condiţii diferite. Săptămâna viitoare vom avea aceste raportări pe structuri arondate şi vom putea să aplicăm acest principiu mult mai corect.“, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a explicat şi de ce pragul de 60% a devenit criteriu pentru deschiderea şcolilor. Oficialul a precizat că dacă s-ar fi menţinut doar criteriul ratei de incidenţă de 6/1.000, majoritatea copiilor ar fi rămas în online.

,,Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avansat rata de 70%, rată de vaccinare, cea de la care se asigură imunitatea de grup. 70% dacă ţinem seama şi de persoanele care au trecut prin boală. Pentru că în rata de vaccinare de 60% nu ţinem seama de persoanele care au trecut prin boală, am început cu 60% şi am anunţat că acest prag va putea să crească progresiv până la 70%, cum spune OMS.”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai declarat că testele non-invazive vor ajunge în şcoli în câteva zile.

,,Este un lucru pe care îl cer public şi cer autorităţilor încă din luna martie. Acum, în sfârşit, ONAC a finalizat procedura de atribuire, urmează… pentru primul lot avem trei câştigători, pentru lotul doi avem patru câştigători care au fost anunţaţi aseară, pentru lotul trei avem alţi patru câştigători care au fost anunţaţi aseară. Luni se vor semna contractele subsecvente pentru primul lot, marţi, pentru loturile doi şi trei.“, a completat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică la postul Realitatea Plus.

Sursa foto: captură Realitatea Plus

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *