Știri generale

CULTURĂ | Au început lucrările de restaurare a Palatului „Cantacuzino”

Au început lucrările de restaurare a Palatului „Cantacuzino” din Capitală, sediul Muzeului Național „George Enescu”. Investiţia este de 5,5 milioane de euro. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură.

Lucrările sunt finanţate din fonduri guvernamentale și credite externe acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Consolidarea şi restaurarea Palatului ,,Cantacuzino” durează 24 de luni, potrivit anunţului făcut de Muzeul Naţional ,,George Enescu”.

Avem bucuria de a aduce la cunoștința opiniei publice că, în urma procedurii de achiziție publică licitație deschisă inițiată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în februarie 2018, contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investitii «Consolidare, restaurare si amenajare Muzeul Național ‘George Enescu’ – Palatul ‘Cantacuzino’, Casa memorială si Anexa» a fost semnat în iunie 2021, iar lucrările au început efectiv în data de 5 noiembrie.”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Naţional ,,George Enescu”.

,,Lucrările de reabilitare se vor adresa clădirii principale, casei memoriale, anexei, curţii interioare şi împrejmuirilor, imobilele urmând a fi supuse unui amplu proces de relevare, cercetare și analizare, revizuire, restaurare și refacere a tuturor componentelor și detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirilor până la învelitorile din tablă de zinc, tâmplărie din lemn sau metalică la uși și ferestre, pardoseli și tencuieli. Intervenţiile vor fi de substanţă, ample şi cu o complexitate ridicată dată fiind atât starea de degradare structurală şi a elementelor arhitecturale şi decorative, cât şi ornamentaţia bogată, unică în România. Întrucât fațadele, volumetria spațială interioară cu decorația în stucatură și pictura murală constituie valoarea arhitecturală a monumentului, lucrările de consolidare se vor executa fără afectarea lor.”, se mai arată în anunț.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri guvernamentale și credite externe acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și se derulează conform Acordului-cadru de împrumut destinat finanțării Proiectului F/P 1562 privind reabilitarea monumentelor istorice din România în valoare totală de 114,9 milioane de Euro.

Sursa foto: facebook.com / Muzeul Naţional ,,George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.