Sănătate Știri generale

Moderna cere EMA autorizarea vaccinului său anti-COVID-19 pentru copiii de 6 – 11 ani

Compania americană Moderna a depus la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cerere oficială pentru autorizarea vaccinului său anti-COVID-19, pentru a fi administrat copiilor din grupa de vârstă 6-11 ani. Solicitarea vine la câteva săptămâni după ce a amânat depunerea unei solicitări similare la autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Statele Unite, informează Reuters.

EMA a autorizat în luna iulie administrarea vaccinului Moderna la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Însă câteva ţări din blocul european, inclusiv Suedia, au întrerupt vaccinările cu acest ser pentru persoanele sub 30 de ani, din cauza unor efecte secundare cardiace rare.

La sfârşitul lunii octombrie, compania Moderna a anunţat că Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite are nevoie de mai mult timp pentru a finaliza analizarea datelor medicale asociate administrării acestui ser la grupa de vârstă 12 – 17 ani, întrucât studiază riscul de apariţie a unui tip de inflamaţie cardiacă, denumit miocardită, după vaccinare.

Ca urmare, Moderna a amânat depunerea cererii sale privind vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 6 – 11 ani în Statele Unite, până când FDA va încheia analiza ce vizează utilizarea acestui vaccin pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani.

La începutul lunii octombrie, compania americană a anunţat că vaccinul său generează un răspuns imunitar puternic la copiii de 6 – 11 ani şi că intenţionează să transmită în curând datele medicale tuturor agenţiilor cu rol de reglementare din lumea întreagă.

Marţi, reprezentanţii Moderna au spus că cererea depusă la EMA vizează administrarea unei doze de 50 de micrograme de vaccin, la copiii din grupa de vârstă 6 – 11 ani, care reprezintă jumătate din concentraţia dozelor administrate în cazul adulţilor.

Sursa foto: unsplash / Ian Hutchinson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.