Știri generale

Drapelul francez, modificat. Culoarea albastră a fost schimbată din nuanţa de cobalt în bleumarin

Drapelul francez, faimosul Albastru-Alb-Roşu, a fost modificat de preşedintele Emmanuel Macron. Dacă albul şi roşul nu s-au schimbat deloc, albastrul nu mai este acelaşi din iulie 2020 deja, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

O schimbare care a trecut neobservată de majoritatea oamenilor, dar care este în dezbatere în prezent. Acum, albastrul de pe drapel se apropie mai mult de bleumarin, pe când înainte avea o nuanţă cobalt. Această decizie luată de Emmanuel Macron a fost se pare încurajată de directorul operaţiunilor de la Palatul Élysée, Arnaud Jolens, şi de consilierul pentru memorie al preşedintelui, Bruno Roger-Petit, explică şeful serviciului politic de la Europe 1, Louis de Raguenel.

Această nuanţă de albastru aminteşte de drapelul francez dinainte de 1976. Preşedintele de atunci, Valéry Giscard d’Estaing, a ales să facă mai deschis albastrul care era cel al Revoluţiei, explică Europe 1, un mod de a-l armoniza mai mult cu drapelul european. O informaţie care apărea deja în cartea lui Eliot Blondet şi Paul Larrouturou, „/Palatul/ Élysée confidenţial”, apărută în septembrie.

Pe site-ul France Info se arată că această decizie este legitimă pentru un şef de stat. ,,Asta face parte dintr-un anumit număr de privilegii. În Franţa, preşedinţia Republicii este un fel de monarhie republicană.”, a declarat istoricul Jean Garrigues. Emmanuel Macron are aşadar dreptul să modifice un însemn naţional.

Sursa foto: unsplash / Anthony Choren

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.