Învățământ Știri generale

Ministrul Educaţiei: Joia viitoare, prima zi de testare în şcoli

Prima zi de testare a elevilor în şcoală ar putea fi joi 25 noiembrie. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24. Oficialul a explicat şi că a cerut clarificări de la Ministerul Sănătăţii cu privire la procedura de lucru pentru utilizarea testelor non-invazive pe bază de salivă la elevi şi preşcolari.

,,S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare luni. Așteptarea mea era să fie deja de mult. Acum mă aștept să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare. Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea. Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar.”, a declarat luni seară Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a vorbit şi despre clarificările pe care le-a cerut de la Ministerul Sănătăţii cu privire la procedura de utilizare a testelor non-invazive.

,,Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu – și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00? A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?„, a completat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Sursa foto: captură Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.