Știri generale

VÂLCEA | 150 de lucrări originale ale pictorului Salvador Dali, expuse la Muzeul Judeţean

Expoziţia internaţională ,,Surprinzătorul Dali”, cu 150 de lucrări originale semnate de pictorul spaniol Salvador Dali, a ajuns în Vâlcea. De joi, operele vor fi prezentate iubitorilor de artă timp de trei săptămâni, au anunţat reprezentanţii Muzeului Judeţean ,,Aurelian Sacerdoţeanu”, gazda evenimentului.

Directorul Muzeului Judeţean ,,Aurelian Sacerdoţeanu”, Claudiu Tulugea, a precizat că în cadrul expoziţiei vor fi prezentate opere originale ale artistului spaniol aflate în colecţia privată Kesauri. Acestea sunt imprimate prin mai multe metode: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur.

Scopul expoziţiei este, pe de o parte, de a face cunoscută opera celui mai cunoscut reprezentant al suprarealismului în artă, iar pe de altă parte de a atrage către lumea artei un public cât mai divers.

,,Expoziţia evidenţiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali, care a ales să recurgă la diferite metode de imprimare a creaţiilor sale, tocmai pentru a oferi un acces mai larg de vizualizare a operelor sale. Pentru a înţelege opera lui Dali, trebuie să ştim că el a fost un artist intelectual. Pictura lui există pentru a exprima ideile, convingerile şi teoriile lui. Era important pentru el să nu reprezinte ceea ce vedem, ci ceea ce simţim, gândim, probabil fără să ne dăm seama. Scopul expoziţiei este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materializează viziunea, redată printr-un limbaj artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor.„, se artă într-un comunicat de presă transmis marţi de conducerea Muzeului Judeţean Vâlcea.

Expoziţia este împărţită în patru secţiuni tematice:
– ,,Meseriile omului”;
– ,,Iubirile Cassandrei”;
– ,,Tricornul”;
– ,,Alte lucrări ale lui Salvador Dali”

Separarea a fost făcută pentru o mai mare siguranţă în contextul epidemiologic actual. Organizatorii pun la dispoziţia vizitatorilor şi un ghid audio cu informaţii despre fiecare dintre lucrările ce vor fi prezentate pe simezele Muzeului Judeţean Vâlcea în perioada 18 noiembrie – 6 decembrie.

Înainte de a ajunge în Vâlcea, lucrările lui Dali au ajuns şi în oraşele Arad, Buzău şi Satu Mare, precum şi în centre urbane din Polonia şi Lituania. Curatorii expoziţiei de la Râmnicu Vâlcea sunt Vasilii şi Aleksandre Kesauri şi Claudiu Tulugea.

Sursa foto: Muzeul Judeţean ,,Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.