Știri generale

Muzeul animat: Patrimoniu cultural în benzi desenate, dedicat copiilor

Muzeul Municipiului Bucureşti lansează Muzeul Animat, o platformă online cu benzi desenate, dedicată copiilor. Noul site face parte din proiectul de valorificare a patrimoniului cultural material în mediul digital „Muzeul animat”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, transmite Rador.

Proiectul îşi propune să traducă pe înţelesul copiilor noţiunea de patrimoniu, care poate fi destul de abstractă pentru ei. Iniţiativa a pornit de la povestea a şase obiecte din expunerea Muzeului Municipiului Bucureşti, precum şi de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi Muzeul Olteniei Craiova, .

În perioada octombrie – noiembrie 2021, au avut loc şase ateliere online, susţinute de autorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu, despre gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu, un opaiţ de la Muzeul George Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeş, telescopul de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, teascul de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti şi vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova. În urma atelierelor, au fost realizate tutoriale de bandă desenată pentru fiecare obiect de patrimoniu.

Beneficiarii direcţi au fost copiii de 7 – 14 ani din Bucureşti, Craiova şi Ştefăneşti, însă proiectul este util şi cadrelor didactice din învăţământul primar şi gimnazial. Fiecare episod din Muzeul animat include informaţii utile despre obiectul în sine şi o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii.

Tutorialele de benzi desenate sunt disponibile pe website şi pe canalul de YouTube Muzeul Animat. Acestora li se alătură şase scurte clipuri video cu muzeografii de specialitate din muzeele mai sus menţionate, care explică importanţa alegerii acestor obiecte în proiect.

Sursa foto: captură Muzeul Animat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.