Știri generale

,,Oraşul de sub oraş”, microunivers cultural la metrou

Spaţiile metroului bucureştean devin microunivers cultural. Proiectul a fost demarat de Metrorex şi Asociaţia VAR Cultural, după ce metroul bucureştean a împlinit a 42 de ani de activitate.

Gândit și creat special pentru metroul bucureștean, ,,Oraşul de sub oraş” este un proiect ambițios dedicat artelor vizuale, se arată într-un comunicat de presă. Proiectul s-a născut din dorința organizatorilor de a valorifica spațiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului dintre artiști și călătorii aflaţi în tranzit.

,,Oraşul de sub oraş” va oferi o nouă perspectivă a itinerariului obișnuit, făcând loc unui microunivers cultural. Spaţiile subterane vor găzdui expoziții permanente sau temporare, care vor aduce în viața de zi cu zi a publicului călător practicile artiștilor vizuali din România.

,,În continuarea proiectelor culturale începute, ‘Oraşul de sub oraş’ vine să completeze acţiunile noastre de a transforma metroul într-un nou spaţiu promotor al artei. Aceste proiecte culturale sunt menite să apropie oamenii, transformând experienţa la metrou într-una specială şi recreativă.”, a declarat directorul general, Ştefan Paraschiv.

Începând cu 19 noiembrie, în stația de metrou Izvor, va putea fi vizionată prima expoziție de grup din cadrul proiectului. Lucrările celor 11 artiști implicaţi voluntar, realizate în tehnici diferite – sculptură, pictură murală, fotografie, realitate augmentată – acoperă o gamă largă de căutări sociale şi personale: responsabilizarea față de mediul înconjurător, fragilitatea individului în raport cu societatea, integrarea unor elemente de arhitectură interioară în spaţii neconvenţionale fiind câteva dintre temele abordate.

Cea de-a 42-a aniversare a Metrorex și debutul proiectului vor fi marcate în stația Timpuri Noi printr-o serie de fotografii de arhivă din perioada în care au început construcțiile galeriilor subterane.

Sursa foto: Metrorex

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *