Știri generale

Acord între Google și France-Presse pentru plata conținutului online

Google şi Agence France-Presse (AFP) au convenit asupra unui acord pentru ca gigantul internetului să plătească agenţiei de presă internaţionale, cu sediul la Paris, pentru conţinut online, informează joi agenţia DPA, citată de Agerpres. ,,Este o recunoaştere a valorii informaţiei.”, a transmis directorul AFP.

,,Acest acord cu Agence France-Presse demonstrează disponibilitatea noastră de a găsi un teren comun cu editorii şi agenţiile de presă în Franţa pe tema drepturilor conexe.”, a spus directorul general al Google France, Sebastien Missoffe.

Acordul pe cinci ani este primul încheiat de o agenţie de presă în cadrul directivei europene privind aşa-numitele drepturi conexe cu editorii de presă din 2019, potrivit AFP. Amendamentul UE a avut ca scop actualizarea legislaţiei învechite a drepturilor de autor a blocului pentru era digitală şi asigurarea că autorii primesc o mai bună remuneraţie pentru conţinutul publicat online.

Google a refuzat iniţial să plătească pentru conţinutul republicat, dar a suferit o înfrângere la Curtea de Apel din Paris în octombrie 2020. Gigantul internetului a declarat recent că a început negocierile cu sute de editori de ştiri din ţări unde legea este acum în vigoare, inclusiv în Franţa, Ungaria, Danemarca şi Ţările de Jos.

În ianuarie, Google şi mai mulţi editori francezi au căzut de acord asupra unor criterii comune de remunerare, punând capăt unei lungi dispute în legătură cu drepturile de autor, deşi acordul nu a inclus agenţiile de presă şi media din sindicatul editorilor de reviste.

Australia a adoptat de asemenea o lege în februarie ce impune Facebook şi Google să negocieze cu editorii pentru plata conţinutului de ştiri.

Sursa foto: logo Google / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.