Știri generale

Peste 12.500 de candidaţi, înscrişi la examenul de rezidenţiat, un număr record

Număr record de candidați înscrişi la concursul de rezidențiat, programat duminică! În total, 12.564 de persoane vor concura pentru cele 6.311 locuri în domeniile medicină, stomatologie şi farmacie. La intrare, candidaţii vor trebui să prezinte certificatul verde.

Concursul se va desfăşura în şase centre universitare din ţară, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Va fi utilizată aceeaşi metodologie, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Accesul candidaților în clădirea de concurs este permis doar în baza certificatului verde. 

Distribuţia locurilor pe domenii de pregătire:
– Medicină – 3.942 de locuri și posturi;
– Medicină dentară – 1.190 de locuri;
– Farmacie – 1.087 de locuri.
La acestea se adaugă 92 de locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

,,Este un număr record de participanți, mai mare chiar și față de anul trecut și vom lua, împreună cu universitățile de medicină și farmacie, toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual. În luna octombrie a.c. am suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru Rezidențiat. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul meu.”, a declarat ministrul Sănătății, Attila Cseke.

Având în vedere contextul epidemiologic, vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților și a personalului implicat în organizare, purtarea obligatorie a măștii medicale pe durata desfășurării examenului, circuite distincte pentru intrare / ieșire din sălile de concurs, măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanților pentru mâini și suprafețe, alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură.

Accesul candidaților în clădirea de concurs este permis doar candidaților care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaților care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicația mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar în cazul cetățenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

Sursa foto: unsplash / Hush Naidoo Jade

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.