Eveniment Știri generale

Teatrul Nottara, gazda unor spectacole susţinute de deţinuţi de la Rahova şi Jilava

Festivalul Multiart pentru deţinuţi, organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în colaborare cu Teatrul Nottara, va avea loc pe 24 noiembrie. Evenimentul reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Bucureşti-Jilava, în încercarea de a permite unui public restrâns să ia contact nemijlocit cu o realitate mai puţin accesibilă.

Unităţile penitenciare participante au dezvoltat colaborări cu actori şi regizori, iar reprezentaţiile vor avea loc la Teatrul Nottara, pe 24 noiembrie, de la ora 17:30. Festivalul va debuta cu vernisajul unei expoziţii de obiecte decorative confecţionate de persoanele private de libertate, din unităţi ale sistemului penitenciar.

Prima reprezentaţie va fi a spectacolului „Oricine greşeşte” al trupei de teatru de la penitenciarul Bucureşti-Jilava. Piesa a fost scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul Mic din Sibiu. Spectacolul regizat de Vişinel Bălan invită la un moment de autoreflecţie faţă de propriile fapte. Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca abordare terapeutică pentru protagoniştii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere, să se înţeleagă mai bine şi să rămână într-o relaţie vie cu Dumnezeu.

Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea între tema propusă pentru ediţia de anul acesta a festivalului, criza provocată de pandemie şi modalităţile de întâmpinare a încercărilor expuse în text, prin care trece omenirea: iubirea aproapelui, redescoperirea valorilor creştine, revenirea creaţiei la starea de puritate iniţială şi, nu în ultimul rând, al smereniei şi cunoaşterii de sine.

Festivalul se va încheia cu spectacolul „Starea de asediu”, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliţă. Spectacolul trupei de teatru a penitenciarului Bucureşti-Rahova abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere şi iubire.

Evenimentul se adresează persoanelor private de libertate, dar şi comunităţii, cu dorinţa de a evidenţia misiunea socială a instituţiei penitenciare şi importanţa reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate. În cei 12 ani de existenţă, festivalul Multiart a fost întrerupt doar în 2020, din cauza pandemiei.

Sursa foto: afişul festivalului Multiart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.