Învățământ Știri generale

Guvernul României şi Guvernul R. Moldova, acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice

Diplomele, certificatele şi titlurile ştiinţifice obţinute în România și Republica Moldova vor fi recunoscute reciproc între cele două state. Miniştrii Educaţiei Sorin Mihai Cîmpeanu și Anatolie Topală au semnat marţi 23 noiembrie, la Palatul Victoria, un acord în această privinţă.

,,Acordul face parte din setul de angajamente asumate de cele doua guverne în foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România și Republica Moldova, semnată astăzi la București. Documentul îndeplinește condiția obligatorie încheierii oricărui acord între un stat membru al Uniunii Europene și un stat non-UE, fiind conform cu dreptul Uniunii Europene.

Textul Acordului conduce la aplicarea unor noi reguli simplificate de recunoaștere, concomitent cu reglementarea recunoașterii unor noi diplome sau certificate. Aplicarea noilor reguli de recunoaștere de către autoritățile din cele două state, universități și unități de învățământ, se va realiza în mod transparent, corect și nediscriminatoriu, în beneficiul solicitanților.

Ministerele Educației din cele două state consolidează, prin semnarea acestui Acord, relațiile bilaterale în domeniul educației, ceea ce va contribui la creșterea calității sistemelor de educație și formare profesională în spiritul politicilor europene în materie, precum și la îmbunătățirea accesului cetățenilor români și a celor din Republica Moldova.

Prin semnarea acestui document, România își reafirmă, într-un mod ferm, sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova în procesul de asociere în vederea îndeplinirii condiționalităților care să faciliteze integrarea europeană.

Cadrul juridic al cooperării cu Republica Moldova în domeniul educației va fi consolidat prin semnarea în perioada următoare a unui protocol de colaborare între Ministerele Educației din cele două state.“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Semnarea acordului a avut loc cu ocazia vizitei de stat pe care președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a educatuat-o în România. Evenimentul marchează o etapă importantă în facilitarea mobilității academice și profesionale între cele două state, la 11 ani distanță de intrarea în vigoare a ultimei revizuiri a Acordului inițial semnat în anul 1998.

Sursa foto: captură Guvernul României

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *