Eveniment Social Știri generale

ILFOV | Primul centru de incluziune digitală din țară, lansat la Snagov

Primăria Snagov în parteneriat cu Asociația Română pentru Smart City au lansat conceptul Snagov Green & Clean prin deschiderea primului Centru pentru Incluziune Digitală din România. Scopul centrului este acela de a ajuta comunitatea să își dezvolte competențele digitale pentru a se integra ușor în ecosistemele smart și pentru a se adapta la piața muncii și meseriile viitorului.

Programul de dezvoltare a competențelor digitale se derulează în sistem all-inclusive, este gratuit și există posibilitatea de certificare. De asemena, acesta se adresează atât mediului public, cât și mediului privat.

La eveniment au fost invitați Anghel Mihai – Primar Snagov, Radu Marginean – Administrator Public Primăria Snagov, Hubert Thuma – Președinte Consiliul Județean Ilfov, Dan Nicula – Director General Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, Dragos Preda – Director general Radiocom – SNR, Andrei Militaru – CEO Network One Distribution, Bogdan Nițulescu – Small, Medium and Corporate Lead Microsoft Romania, Marilena Ionașcu – Education Director Microsoft Romania, Valentina Frîngu – Public Sector Lead Dell Technologies, Mădălin Neculaesei – General Manager ELTEK Multimedia, Laurențiu Bunescu – Director Programe de educație digitală EOS Romania și Mihai Grădinaru – consultant digitalizare Primaria Snagov.

„Cetățenii și angajații din administrație au acum posibilitatea să învețe, gratuit, să folosească tehnologia în favoarea lor și astfel să își ușureze viețile. Primul centru de incluziune digitală din țară a fost deschis astăzi la Snagov, în incinta Casei de Cultură Antim Ivireanul. Practic, vorbim de un loc modern în care se vor preda noțiuni esențiale despre digitalizare. Degeaba avem la îndemână dispozitive moderne dacă nu știm să le folosim”., a transmis Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.

În încercarea de a face cât mai cunoscut acest concept pentru publicul larg, Asociația Română pentru Smart City a transmis următoarele clarificări.

„De ce este nevoie de Centru pentru Incluziune Digitală (CID) ?

În România sunt peste 860 de proiecte și inițiative Smart City și Smart Village. Asta înseamnă că din ce în ce mai multe comunități încep să folosească diverse tehnologii în diferite domenii – digitalizare, siguranță, educație, sănătate, transport, energie, etc.Unul dintre cele mai importante subiecte al ultimilor 2 ani îl reprezintă digitalizarea autorităților publice locale, proces accelerat de la declanșarea pandemiei covid-19.

Aplicațiile și sistemele smart digitale folosite la nivelul multor autorități publice locale aduc nenumărate beneficii – optimizarea costurilor și a timpului necesar pentru realizarea anumitor procese, transparență, eficiență, implicare civică, etc. Dar, succesul acestor sisteme și investiții este dat de capacitatea și abilitatea cetățenilor de a folosi ecosistemul digital pus la dispoziție de instituțiile publice sau chiar de mediul privat care deasemenea se află în plin proces de transformare digitală.

Prin urmare, Centrul pentru Incluziune Digitală (CID) își propune să rezolve cea mai mare problemă a etapei de transformare digitală – adopția soluțiilor digitale de către comunitate!

Centrul pentru Incluziune Digitală (CID) vine în ajutorul comunităților asigurând acces la educație și la dezvoltarea competențelor minime necesare în actuala etapă de digitalizare a instituțiilor publice.

CID se dorește a fi un spațiu de colaborare privind furnizarea de instrumente digitale care să accelereze transparența, implicarea civică și chiar democrația participativă.

CID este un spațiu colaborativ care încearcă să dezvolte o relație între instituțiile publice și cetățeni, ascultându-i și înțelegându-le prioritățile.

Programe de pregătire pentru toate categoriile

Program de dezvoltare a competențelor digitale de bază

Program de pregătire cu privire la serviciile publice digitale oferite de administrație

Resursele centrului vor putea fi puse gratuit la dispoziția tinerilor antreprenori sub forma unui HUB co-working. Aceștia vor putea veni și vor putea folosi toate resursele centrului ca și cum ar avea propriul birou.

Pentru tineri – Programul este axat pe pregătirea tehnică a abilităților pentru angajarea tinerilor cu venituri mici sau șomeri în locuri de muncă bazate pe tehnologii dintre cele mai noi folosind mediul online și telemunca.

Pentru adulți – ABC-ul competențelor digitale – inclusiv MS Office, elemente de bază pentru tehnoredactare (inclusiv crearea cv-ului), siguranță în mediul online, efectuarea unor plăți online, depunerea și solicitarea unor documente, social media, etc.

Pentru mediul de afaceri – Ajutăm antreprenorii locali să își digitalizeze afacerile prin cursuri și programe – incluziune digitală economică. În centrul acestei inițiative se află crearea unei noi comunități de afaceri locale, care să cuprindă dezvoltarea oportunităților, schimbul de experiență i bune practici, networkingul local și regional dar și accesul la cursuri gratuite”.

Sursă foto: facebook.com/ Asociația Română pentru Smart City

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.