Știri generale

Bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va fi lansată în circulație de Ziua Naţională a României

Bancnota de 20 de lei, care o va ilustra pe eroina Ecaterina Teodoroiu, va fi pusă în circulație începând cu data de 1 decembrie 2021, anunță Banca Națională a României. Este prima bancnotă românească pe care se regăsește chipul unei femei.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

,,Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.”, a anunțat BNR.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană / în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv, potrivit informaţiilor oferite de Banca Naţională a României (BNR).

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

În 2017, BNR a lansat şi o monedă de 50 de bani cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Aceasta avea scopul de a fi colecţionată, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie ofiţer combatant din Armata Română.

Sursa foto: Radio România Internaţional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.