Învățământ Știri generale

Ministerul Educaţiei nu primeşte niciun leu în plus la rectificarea bugetară (document)

Proiectul de rectificare bugetară, publicat miercuri de Ministerul Finanţelor, prevede că Ministerul Educaţiei nu va primi nicio sumă în plus. Ministrul Sorin Cîmpeanu solicitase 160 de milioane de lei, motivând că nu există bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor.

Rectificarea bugetară fără vreo alocare pentru Educaţie vine în contextul în care, în programul de guvernare propus de coaliţia PNL-PSD-UDMR, este prevăzută o creştere graduală a alocării pentru învăţământ, care să ajungă la 6% din PIB în 2024. La audierile din comisii, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că va susţine o alocare bugetară de cel puțin 4% încă de anul viitor.

,,Am asumat declarația de la Paris care își propune între 4 și 6% din PIB între 15% – 18% din bugetul fiecărui stat. În mod evident, voi pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022, 4% din PIB. De asemenea, după rectificarea bugetară avem 40,6 mld lei alocări pentru Educație în 2021, adică peste 8 mld euro, suntem la 3,64% din PIB. Am avut doar anii 2008, 2009, 2010 în care am avut un procent din PIB mai mare alocat decât în 2021. Am fost anul trecut la 3,6% din PIB și îmi propun să avem minim 4% din bugetul pe anul viitor pentru Educație.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în timpul audierilor pentru învestirea noului guvern.

Citeşte şi 6% din PIB pentru Educaţie până în 2024, în noul program de guvernare. Costurile cu creșa și grădinița, suportate de angajatori (document)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.