Învățământ Social Știri generale

6,5 milioane de teste non-invazive au fost distribuite în toată ţara. Ministrul Educaţiei: În şcolile din Bucureşti, ajung azi 625.000 de teste

Ministrul Educaţiei a declarat că 6,5 milioane de teste se distribuie în întreaga ţară, din primul lot. Dintre acestea, 625.000 ajung astăzi în şcolile din Capitală. Sorin Cîmpeanu a explicat, la postul b1 TV, şi modul în care se vor administra.

Prima tranşă de teste non-invazive pe bază de salivă care vor ajunge în şcolile din întreaga ţară este de 6,5 milioane. Următoarele livrări sunt programate pentru zilele de 2 şi 9 decembrie. În total 12 milioane de teste non-invazive vor fi destinate unităţilor de învăţământ.

,,Apreciez efortul autorităţilor în vederea distribuirii acestor teste. Aş vrea să vă spun că ultimul lor din cele 6,5 milioane, e vorba de 5 milioane de teste, au fost practic descărcate în această noapte până la 4:00 dimineaţa. Au plecat deja în ţară, către inspectoratele şcolare judeţene, după ce în cursul zilei de ieri au fost distribuite încă 1,5 milioane de teste. De la inspectoratele şcolare judeţene, acestea vor ajunge în şcoli. Spre exemplu, în Bucureşti, încă de astăzi, după ora 12:00, vor fi distribuite cele 625.000 de teste alocate Bucureştiului către sectoare şi mai apoi către şcoli.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a explicat, pe larg, cum vor fi utilizate testele non-invazive.

,,Împreună cu Ministerul Sănătăţii am agreat să se realizeze un material de diseminare, un material video suport prin care să fie informaţi beneficiarii cu privire utilizarea corectă a acestor teste. Este un lucru important. (…) Aşa cum este prevăzut în ordinul de ministru Sănătate – Educaţie, ordinul 5338, este decizia şcolii dacă are disponibilitate cadre didactice şi condiţii pentru testarea în şcoli, situaţie în care este necesar acordul părintelui. Dacă în şcoală nu s-a luat decizia de testare, atunci aceste teste vor ajunge la copii şi vor putea fi utilizate sub supravegherea părinţilor, nemaifiind bineînţeles necesar un acord expres, deoarece părinţii sunt cei care le administrează.“, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul a amintit că testarea elevilor nu este obliagtorie, dar este utilă, atât pentru sănătatea elevilor şi a personalului din învăţământ, cât şi pentru menţinerea şcolilor deschise.

,,Fac un apel la responsabilitate pentru ca rezultatul acestor teste să fie transmis în timp şi corect către şcoli, în aşa fel încât să putem beneficia cu adevărat de sporirea stării de siguranţă sanitară în şcoli, atât de necesară derulării normale a actului educaţional. (…) Testarea nu este obligatorie. Subliniez: nu este obligatorie. Fac însă un apel încă o dată şi îmi exprim în acelaşi timp convingerea că cei mai mulţi dintre părinţi înţeleg importanţa testării în interesul propriilor copii.“, a completat ministrul Educaţiei, Soriin Cîmpeanu, într-o intervenţie la postul b1 TV.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *