Știri generale Universitate

IAŞI | Parteneriat de excepţie între USV şi Universitatea Sorbona din Paris

Universitatea de Științe ale Vieții ,,Ion Ionescu de la Brad” (USV) din Iași și Universitatea Sorbona din Franța organizează prima Conferință Științifică Internațională în domeniul Științei Animalelor de Laborator. Evenimentul are loc în data de 26 noiembrie, de la ora 9:00.

Protecția și bunăstarea animalelor reprezintă un domeniu reglementat la nivel European. Această legislație include protecția faunei sălbatice, a animalelor din parcurile zoologice, a animalelor de fermă, a animalelor utilizate în scopuri științifice precum și transportul acestora.

Scopul unei directive europene din 2010, care o înlocuieşte pe cea din 1986, este de a consolida legislația și de a îmbunătăți bunăstarea animalelor care încă sunt utilizate în scopuri științifice, precum și de a implementa ferm principiul celor trei R în legislația UE – de a înlocui, a reduce și a îmbunătăți procedurile privind utilizarea animalelor în scopuri științifice.  

România a transpus directiva europeană în legislația națională în anul 2004, iar în 2001 a aprobat Normele metodologice privind cerințele minime în educația și formarea profesională și cerințele pentru obținerea, menținerea și demonstrarea competenței necesare desfășurării activității în acest domeniu. 

,,Universitatea de Științe ale Vieții din Iași ‘Ion Ionescu de la Brad’, prin Facultatea de Medicină Veterinară în colaborare cu Universitatea Sorbona, își propune prin organizarea acestui eveniment să devină centrul de referință pentru formarea studenților, medicilor, medicilor veterinari, biologilor și cercetătorilor care folosesc animale în scopuri științifice în conformitate cu legislația în vigoare si mai ales implementând regula de 3R.”, a transmis Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

,,De mai bine de un secol, premiul Nobel a fost decernat în fiecare an ca recunoaștere a celor mai mari progrese medicale din lume. Din cele 224 de premii Nobel acordate pentru fiziologie sau medicină, 188 au fost direct dependente de cercetarea pe animale. Utilizarea modelelor animale în scopuri științifice a contribuit la multe dintre progresele medicale. Probabil că toți am beneficiat de vaccinuri și antibiotice pentru prevenirea și tratarea infecțiilor și de anestezicele folosite în toate formele de intervenție chirurgicală. Medicamentele și vaccinurile pentru animale de companie și animale de fermă, medicamentele umane se bazează la fel de mult pe cercetarea utilizând animalele în scopuri științifice. În plus, majoritatea medicamentelor prescrise de doctorii veterinari sunt de fapt derivate din cele utilizate la om.”, a spus şi Șerban MOROŞAN, DVM, PhD, Dip Vet LAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.