Social Știri generale

Se măresc alocaţiile copiilor şi se introduce a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi

Guvernul măreşte alocaţiile, în şedinţa de miercuri 15 decembrie. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, copiii de până la doi ani şi cei cu dizabilităţi mai mici de trei ani vor primi lunar câte 600 de lei. Alocaţia de stat pentru restul minorilor va creşte la 243 de lei. Guvernul va acorda şi o indemnizaţie suplimentară pentru persoanele cu dizabilităţi. Toate măsurile au fost anunţate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.

,,Aprobăm în ședința de guvern de astăzi (n. red. – miercuri 15 decembrie) un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. (…) Majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la doi ani, sau până la trei ani în cazul copilului cu dizabilități. De asemenea, alocația de stat va crește la 243 lei pentru copiii cu vârstă între doi și 18 ani, dar și după această vârstă, pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora. Doresc să subliniez că alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserție. Printr-o altă măsură, stabilim acordarea în mod excepțional a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venit. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie.”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de guvern.

Proiectul de OUG , art. 3 (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Cuantumul indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele adulte cu dizabilităţi:
a) 350 de lei pentru persoana cu handicap grav;
b) 265 de lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

Cuantumul indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele minore cu dizabilităţi:
a) 300 de lei pentru copilul cu handicap grav;
b) 175 de lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *