Social Știri generale

Spania a început vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5 – 11 ani

Autorităţile spaniole au dat startul vaccinării anti-COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Imunizarea se face cu serul Pfizer-BioNTech, cu o treime din doza administrată adulţilor, însemnând 10 micrograme.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a aproximativ 3,3 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani a început miercuri în Spania. Numărul îmbolnăvirilor în peninsulă este în creştere, iar ţara se află în risc ridicat de îmbolnăvire, transmite EFE.

Vaccinarea minorilor are loc, de miercuri, în centrele de sănătate, şcoli şi centre abilitate, aşa-numitele ,,vaccinodromuri”. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Spania, campania a început cu o primă tranşă de vaccinuri pediatrice de 1,3 milioane de doze, produse de grupul Pfizer-BioNTech, care sunt deja preparate în fiole.

Cantitatea de vaccin este redusă la 10 micrograme, o treime din cea administrată adulţilor. Imunizarea se va face la un interval de opt săptămâni între doze, în loc de 21 de zile, pentru a obţine un răspuns imunitar cât mai bun.

Dozele pediatrice de la Pfizer au demonstrat o eficienţă împotriva COVID-19 simptomatic în teste clinice, cu o reacţie mai scăzută la grupa de vârstă 16 – 25 de ani.

Unele regiuni au decis vaccinarea copiilor în şcoli, astfel încât autorităţile sanitare trebuie să ceară consimţământul familiilor, în timp ce altele au preferat locuri extraşcolare, pentru a asigura însoţirea de către un părinte şi acordul acestuia.

Minorii sub 12 ani, categoria de populaţie care mai rămânea de vaccinat în Spania, prezintă o mai mare incidenţă de contagiere în această ţară în ultimele 14 zile, care este de 648 de cazuri la 100.000 de locuitori. Media în ţară este 412, potrivit datelor oficiale.

Vaccinarea minorilor intervine în mijlocul unei creşteri graduale a infectărilor în ultimele săptămâni, înaintea sărbătorilor de Crăciun şi în plină dezbatere privind administrarea dozei booster. A treia doză de vaccin este acum recomandată în Spania pentru cei de peste 60 de ani şi cei vaccinaţi cu serul de la Janssen, însă ar putea fi extinsă şi celor de peste 40 de ani şi lucrătorilor esenţiali.

Spania are un procent mare de vaccinare, de aproape 90%. Peste 47 de milioane de locuitori au fost imunizaţi cu schema completă, însă creşterea numărului de infectări şi apropierea sărbătorilor au determinat autorităţile din majoritatea regiunilor să adopte măsuri noi, precum prezentarea certificatului verde pentru a accede în spaţii ca restaurante, săli de sport, spitale sau reşedinţe pentru vârstnici.

Spania a înregistrat în total 88.542 de decese şi 5.366.128 de îmbolnăviri cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *