Social Știri generale

FRANŢA | Testele pentru depistarea COVID-19, autorizate temporar pentru vânzarea în marile magazine

Guvernul francez a autorizat în mod excepţional vânzarea de teste pentru depistarea noului coronavirus în marile magazine de retail, nu doar în farmacii, ca până acum. Autorităţile vor să evite penuria şi cozile interminabile pentru achiziţionarea acestui produs, transmite marţi EFE, citată de Agerpres. Măsura se aplică până la 31 ianuarie 2022.

Executivul francez a publicat hotărârea privind testele de depistare a noului coronavirus în Monitorul Oficial, ceea ce face ca măsura să intre imediat în vigoare. Decizia vine la o zi după ce Consiliul Extraordinar de Miniştri a anunţat noi măsuri pentru a contracara cel de-al cincilea val de COVID-19.

Decizia îi mulţumeşte şi pe reprezentanţii marilor reţele comerciale din Franţa, care s-au angajat să vândă produsul la preţul de cost, care este sub 2 euro, faţă de preţul de 5 euro cerut de farmacii.

În această perioadă de sărbători achiziţionarea de teste anticoronavirus a bătut toate recordurile, fie că este vorba despre teste PCR, teste rapide antigen sau teste care se pot realiza la domiciliu, cel mai puţin fiabile. În zilele de 23 şi 24 decembrie au fost făcute 1,55 milioane de teste.

În Franţa, testele pentru detectarea coronavirusului sunt în principiu gratuite pentru persoanele vaccinate cu schema completă, în timp ce pentru nevaccinaţi – cu excepţia cazului în care au o reţetă medicală – costul unui test rapid antigen este de 22 de euro, iar preţul unui test PCR este de 44 de euro, potrivit EFE.

În plus, ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a anunţat marţi că elevilor de şcoală primară, cu vârste între 5 şi 11 ani, care au intrat în contact cu un coleg bolnav de COVID-19 şi care doresc să se întoarcă în sala de clasă, li se vor cere două sau trei teste, în loc de unul, cum se întâmplă acum.

Blanquer a declarat că mai multe măsuri au fost comunicate luni de Consiliul Extraordinar de Miniştri, pentru a contracara cel de-al cincilea val de pandemie. Totuşi, sunt excluse deciziile drastice, precum închiderea temporară a şcolilor, cu prelungirea vacanţei de iarnă dincolo de data de 3 ianuarie 2022.

,,Este o doctrină franceză, urmată de alte ţări, să menţinem şcolile deschise, pentru că nu este vorba despre un lucru banal, este important.”, a explicat ministrul Blanquer într-un interviu pentru France Inter, cu toate că specialiştii au atras atenţia cu privire la explozia cazurilor de coronavirus în rândul copiilor, care au crescut de 12 ori într-o lună, şi la creşterea numărului de spitalizări.

Ministrul Blanquer a anunţat că va revizui protocolul sanitar începând cu 3 ianuarie 2022 în şcoli. După o scurtă perioadă de relaxare – luni la rând, descoperirea unui singur elev bolnav ducea la suspendarea automată a orelor în acea clasă, timp de o săptămână – protocolul va fi înăsprit, urmând a fi solicitate două teste negative înainte ca un contact să poată reveni la şcoală.

,,În prezent este suficient un singur test, dar ne gândim să cerem două sau trei teste negative într-un interval de câteva zile pe care urmează să-l stabilim.”, a explicat Blanquer. Ministrul a anunţat că numărul testelor alocate şcolilor va creşte. Totodată, oficialul a mai spus că au fost alocate 20 de milioane de euro pentru ca administraţiile locale să instaleze captatori de CO2 în sălile de clasă pentru a purifica aerul.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *