Sănătate Social Știri generale

Ministrul Sănătăţii: Închiderea școlilor ar fi evitată prin adoptarea certificatului Covid

Ministrul Sănătăţii a vorbit pentru prima dată despre închiderea şcolilor, deşi elevii se află în vacanţă. Alexandrul Rafila a spus, într-o conferinţă de presă, că trecerea elevilor în online ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat în Parlament certificatul verde COVID-19. Declaraţiile vin în contextul în care autorităţile se pregătesc pentru valul cinci al pandemie de coronavirus.

,,Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite.

În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor. Întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră.”, a declarat miercuri Alexandru Rafila.

Întrebat de reporteri despre închiderea şcolilor, ministrul a oferit mai multe explicaţii.

,,O creștere necontrolată a numărului de cazuri, cu depășirea resurselor sistemului de sănătate, poate avea trei consecințe: e posibil să fie lockdown, e posibil să oprești activitatea în școli, sper să nu fie așa, pentru că toate aceste lucruri le-am combătut întotdeauna și sunt adeptul măsurilor preventive în locul celor care duc la blocarea activităților sociale și economice. Lucrul cel mai important a fost legat de controlul deceselor, care ar trebui să nu mai fie într-un număr la fel de mare ca în valul 4, de aceea trebuie să ne asumăm cu toții anumite lucruri întrucât efectele pandemiei să fie cât mai puțin grave pentru societate și pentru viața cetățenilor.“, a completat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Sursa foto: captură Ministerul Sănătăţii

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *