Știri generale

TEHNOLOGIE | China are primul procuror A.I.

Cercetători chinezi au dezvoltat primul procuror care foloseşte o inteligenţă artificială (A.I.). Acesta a fost testat într-un district din Shanghai, în măsură să identifice opt tipuri de infracţiuni de drept comun, între care frauda, conducere periculoasă, agresiunea şi obstrucţionarea acţiunii forţelor de ordine, potrivit South China Morning Post.

Inteligenţa artificială utilizată în justiţie are la bază un program – Sistemul 206 – folosit deja de procurorii chinezi în evaluarea periculozităţii şi riscului de recidivă ale infractorilor.

Această nouă versiune merge însă mult mai departe. ,,Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedapsă împotriva infractorilor, de la amendă la închisoare, cu o precizie de 97%.“, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în revista Management Review.

Această perspectivă îngrijorează anumiţi magistraţi şi avocaţi.

,,În pofida acestei precizii anunţate, riscul unei erori este în continuare posibil. Ce se întâmplă dacă AI trimite pe cineva la închisoare din greşeală? Cine îşi va asuma responsabilitatea? Magistratul, maşina sau cel care a conceput algoritmul?”, este întrebarea lansată de un procuror, sub protecţia anonimatului, în South China Morning Post.

Sursa foto: Michael Dziedzic

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *