Sănătate Social Știri generale

BREAKING | Masca redevine obligatorie pe stradă. Măştile textile sunt interzise

Românii vor purta din nou masca de protecţie pe stradă, ca măsură pentru limitarea infectărilor în valul 5 al pandemiei. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să interzică utilizarea măştilor textile, pe care nu le consideră eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2. Vor fi acceptate doar măştile medicale şi cele de tip FFP2. Starea de alertă a se prelungeşte pentru încă 30 de zile, începând cu 8 ianuarie 2022.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri noi restricții, pentru a limita numărul de îmbolnăviri şi decese din valul 5 al pandemiei de COVID-19. Masca redevine obligatorie în spațiile publice, însă vor putea fi purtate doar măști chirurgicale și tip FFP2. Cele textile sunt interzise odată cu Hotărârea nr. 1 / 2022 a CNSU şi anexa documentului.

Masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de cinci ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum trei metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și / sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive. De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților / operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22:00.

La incidență sub 1/1.000, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID-19 negativ. La incidență peste 3/1.000, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Hotărârea nr. 1 / 2022 a CNSU şi Anexa

Sursa foto: unsplash / Markus Winkler

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *