Social Știri generale

CONSTANŢA | Expoziţie cu lucrări de Picasso, la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Constanța începe anul 2022 cu o expoziție de înaltă ținută, ,,Que Viva Picasso“. Expoziția de grafică, al cărei vernisaj va avea loc joi 6 ianuarie, de la ora 15:00, în spațiul dedicat manifestărilor cu caracter temporar, reunește lucrări semnate de cel care este considerat a fi cel mai mare artist al secolului al XX-lea, Pablo Picasso.

Lucrările acoperă perioada 1916 – 1961, în special intervalul de la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960.

,,Suntem bucuroși că putem prezenta această etapă a creației lui Pablo Picasso la Constanța. Expoziția ne spune multe despre Picasso, despre personalitatea sa și diversitatea temelor și tehnicilor pe care le-a abordat de-a lungul timpului.“, a declarat directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, citat de publicaţia Cultură Constanţa.

Sunt expuse gravuri din seria ,,Suite Vollard“, inspirată de Rembrandt van Rijn, ediția germană, litografii originale, precum și ilustrațiile cărții ,,Les Menines et la Vie”, inspirate de Diego Velazquez.

,,Expoziția pune în evidență preocuparea lui Picasso pentru interpretarea marilor teme ale creaţiei, etapă care s-a făcut cunoscută mai ales după mijlocul secolului al XX-lea și care a reprezentat un moment de apogeu al spiritului analitic și interpretativ al artistului. Una dintre cele mai importante serii pe care publicul iubitor de artă o va putea admira în cadrul expoziției este ‘Suite Vollard’, o serie de 100 de gravuri create de Picasso în perioada 1930 – 1937, în stil neoclasic, care a fost comandată de comerciantul de artă din Paris Ambroise Vollard. Aceasta descrie relația dintre artist și model și sunt inspirate de Rembrandt van Rijn. În expoziție se poate admira ediția germană, care a fost  publicată de Gerd Hatje, Stuttgart, în 1956 – considerată cea mai bună ediție, autorizată personal de Picasso. O altă parte importantă a expoziției o reprezintă litografiile originale ale artistului, precum și ilustrațiile cărții ‘Les Menines et la Vie’, inspirate de idolul său, Diego Velazquez.“, au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Constanța.

Sursa foto: Muzeul de Artă Constanţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.