Social Știri generale

Muzeul Naţional Cotroceni, deschis publicului de Ziua Unirii Principatelor Române

Muzeul Naţional Cotroceni va putea fi vizitat pe 24 ianuarie, când se împlinesc 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza. Instituţia organizează expoziţia ,,România 163. Alexandru Ioan Cuza şi Cotrocenii”.

Vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni în data de 24 ianuarie 2022 se face doar pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Vizitatori trebuie să respecte măsurile sanitare în vigoare şi să prezinte certificatul verde şi cartea de identitate în original. Copiii cu vârsta de până la 14 ani vor intra gratuit.

Programări se fac până duminică 23 ianuarie 2022, ora 10:00 pe email la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021-317.31.07 şi 0725-518.381.

Parteneri ai Muzeului Naţional Cotroceni în proiect sunt Arhivele Naţionale ale României şi Muzeul Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”.

Pe lângă obiectele de patrimoniu ce fac parte din expoziţia permanentă a Muzeului Naţional Cotroceni, documente (copia firmanului de recunoaştere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza), fotografii de epocă, însemne militare, medalii şi decoraţii, printre care şi proiectul decoraţiei „Crucea de Fier”, publicul va avea ocazia să vadă expuse şi alte piese originale care ilustrează viaţa de la Curtea lui Alexandru Ioan Cuza. Printre acestea se află documente, planuri şi schiţe originale legate de repararea şi dotarea reşedinţei de la Cotroceni, alături de documente care prezintă aspecte ale vieţii cotidiene, a etichetei şi ceremonialului de la Curtea domnitorului şi obiecte personale ale familiei Cuza, cum ar fi un ştergar cu monograma doamnei Elena Cuza, tabacheră care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza sau drapelul tricolor îndoliat ce a acoperit sicriul domnitorului.

Alexandru Ioan Cuza şi soţia sa, Elena Cuza, au avut drept reşedinţă de vară palatul domnesc de la Cotroceni, pe care l-au reamenajat începând din 1862, prin reparaţii, dotări, redecorarea interioarelor cu mobilier nou şi obiecte ambientale în stilurile la modă, unele provenite din manufacturi occidentale, în special de la Paris.

Sursa foto: Muzeul Naţional Cotroceni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.