Învățământ Știri generale

3.700 de şcoli, înscrise în programul de reducere a abandonului școlar

Peste 3.700 de școli s-au înscris până în prezent în programul de reducere a abandonului școlar. Dintre acestea, 2.500 vor primi granturi de câte 200.000 de euro, a transmis Simona Tănase, director în Ministerul Educației. Instituţia se aşteaptă că până vineri să fie 4.000 de unităţi înscrise.

,,Este doar etapa de verificare a eligibilității. Urmează și o ierarhizare și aici este vorba de eliminarea dublurilor, de eliminarea acelor teste, încercări ale unor persoane care au vrut să vadă cum funcționează sau ce se întâmplă dacă se înscriu și nu folosesc date reale. Deci, după ce toate aceste lucruri vor fi eliminate, va urma etapa de verificare efectivă acestor informații, prin contactarea școlilor prin intermediul inspectoratelor școlare, dar nu numai, și cu ajutorul SIIIR-ului (n. red. – Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România).”, a declarat Simona Tănase, director monitorizare și evaluare Direcția Generală „România Educată”, în cadrul webinarului organizat de World Vision pe tema abandonului școlar.

Acest demers face parte din înscrierea în programul Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), finanțat din fonduri europene, prin care școlile pot primi granturi de câte 200.000 de euro pentru lupta împotriva abandonului școlar. Inițiativele sunt pornite în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, primul proiect finanțat din PNRR, în valoare de 543 milioane euro.

Simona Tănase a declarat că dintre aceste școli, primele pe listă vor fi cele cu grad ridicat de părăsire și abandon școlar, urmând să fie finanţate minimum 750 de școli cu granturi de până în 200.000 de euro în decursul anului 2022.

,,Dacă sunt școli mici, care au drepturi egale de a intra în program, vor avea granturi mai mici, corelând suma cu numărul de elevi. Atunci banii rămași vor fi dați celorlalte școli înscrise pe lista de rezervă. Asta se va regla până în 2023. Vom avea și ceva mai mult timp pentru analiză și banii vor fi redistribuit și către școlile care nu au un risc foarte mare, dar au și ele nevoie pentru îmbunătățirea situației elevilor lor.”, a completat Simona Tănase, director în cadrul Direcției Generale „România Educată”.

Sursa foto: captură World Vision Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.