Învățământ Social Știri generale

Ministrul Educaţiei, despre greva dascălilor: Salarizare motivantă pentru cadrele didactice şi interesul copiilor în prim-plan

Ministrul Educaţiei îşi exprimă încrederea că angajaţii din sistemul de învăţământ vor pune interesul elevilor în prim-plan. Sorin Cîmpeanu arată, de asemenea, că dascălii trebuie să beneficieze de o salarizare motivantă. Mesajele ministrului vin în contextul în care, miercuri, cadrele didactice au fost în grevă de avertisment timp de două ore.

,,În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor.

Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%.

În valoare absolută, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuția pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

După o stagnare la pragul de 6.111 lei/elev în anii 2020 și 2021, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut în anul 2022 la 6.386 lei/elev (+4,5%).

De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut în anul 2022, în medie, cu 13,17 %, creșterea fiind mai accentuată in mediul rural.

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate.

Ministerul Educației este în legătură permanentă cu sindicatele reprezentative din învățământ și asumă un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem.

De asemenea, pentru identificarea soluțiilor, în data de 21 ianuarie – ora 11.00, consultările vor continua printr-o întâlnire a Prim ministrului Guvernului României cu sindicatele din învățământ.„, se arată într-o declaraţie de presă semnată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi publicată pe site-ul instituţiei.

Angajații din învățământ au protestat miercuri, în intervalul 11:00 – 13:00, în cadrul unei greve de avertisment organizate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația ,,Spiru Haret”.

Sursa foto: FSLI

Dascălii şi-au exprimat nemulţumirea față de mărirea salarială alocată, de doar 4%. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.