Știri generale

TEHNOLOGIE | Metaversul, aproape de reglementare în Uniunea Europeană

Comisia Europeană îşi propune să reglementeze noile spații digitale. Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, vrea ca viitoarea funcționare a așa-numitului „metavers” să fie supusă unui control mai atent. Aceasta susţine că planurile de a crea un mediu al realității virtuale atotcuprinzător reprezintă noi provocări pentru autoritățile de reglementare în domeniul antitrust.

,,Metaversul va aduce cu sine noi piețe și o serie de afaceri diferite. Va exista o piață în care cineva ar putea avea o poziție dominantă. (…) În spaţiul virtual se vor întâmpla lucruri pe care trebuie să le putem urmări.”, a declarat Vestager într-un interviu acordat Politico Europe, citat de Digi 24.

Metaversul face parte din planurile ambiţioase companiei Meta (n. red. – fostă Facebook) de a crea spații virtuale comune, care să permită utilizatorilor să interacționeze, să lucreze, să se joace și să consume într-un mediu digital captivant, care copiază multe dintre obiceiurile din lumea reală.

În timp ce compania fondată de Mark Zuckerberg a prezentat cele mai ambițioase planuri pentru a-și construi propriul metavers, există și alte spaţii virtuale similare, precum Decentraland și Sandbox.

Comercianții cu amănuntul fac deja pariuri în privinţa potențialului economic al metavers. Nike a depus cereri de marcă comercială pentru bunuri virtuale descărcabile, Walmart intenționează să construiască magazine online de comerț cu amănuntul care stochează mărfuri virtuale, imobilele virtuale se vând cu sute de mii de dolari, iar în China, autoritățile din Shanghai plănuiesc să ofere servicii publice prin metavers.

Pentru comisarul Margrethe Vestager acum este momentul să analizeze mai aprofundat piețele care vor apărea în toate metaversele, precum și eventualele abuzuri de putere care ar putea rezulta din acestea.

Ar trebui să începem să ne gândim la aceste aspecte chiar din acest moment.”, a mai spus Vestager, care a adăugat că, cel mai probabil, o creștere a utilizării așa-numitelor NFT-uri (jeton nefungibil unic dintr-un registru contabil informatic denumit blockchain) în metavers ar putea fi, de asemenea, un domeniu de urmărit îndeaproape.

NFT-urile sunt active digitale care reprezintă proprietatea asupra unui anumit articol sau a unei piese de conținut. NFT-urile vor juca un rol important în oferta companiei Meta a lui Mark Zuckerberg de a genera o economie virtuală în care astfel de active sunt tranzacționate.

,,Metaversul va elimina multe dintre constrângerile fizice pe care le vedem în comerț astăzi și va face posibile afaceri complet noi. Proiectul va explora noi tipuri de modele de proprietate și drepturi.„, a spus vicepreședintele companiei Meta, Vishal Shah, în cadrul conferinţei Connect 2021 din luna octombrie.

Pentru Margrethe Vestager, economia lumilor virtuale și a industriei de jocuri video reprezintă aspecte care trebuie examinate pentru a se descoperi dacă provoacă o concurență neloială în metavers.

,,În lumea jocurilor video există deja oameni care plătesc sute de mii de dolari pentru anumite articole pe care le pot tranzacționa. Totul se întâmplă online.”, a adăugat comisarul Margrethe Vestager, subliniind și că apar noi piețe, care nu sunt integrate doar în acel spațiu virtual.

Aceasta a precizat că, în ceea ce privește o analiză mai profundă a modelului economic al metaversului, ne aflăm încă la început, deși la orizont se află o examinare a posibilelor abuzuri. ,,Încercăm să ne dăm seama cum să punem întrebările potrivite.”, a precizat oficialul european pentru jurnaliștii publicației Politico.

Dar, în timp ce autoritățile de reglementare antitrust ale Comisiei Europene se gândesc la modul cel mai bun de a aborda viitoarele amenințări la adresa echității în metavers, alte jurisdicții analizează deja cu atenție acțiunile companiei Meta în spațiul virtual. 

Un exemplu este știrea apărută weekendul trecut, prin care era evidențiat faptul că acele căști de realitate virtuală produse de compania Oculus și utilizate pentru accesarea edițiilor în curs de dezvoltare ale metaversului companiei Meta au intrat sub lupa Comisiei Federale de Comerț din SUA și a unui grup format din mai multe state americane. Miza acestei atenții sporite constă în a verifica dacă magazinul de aplicații Oculus poate discrimina aplicațiile terțe care concurează cu cele ale companiei Meta.

Un raport Bloomberg din 14 ianuarie arată că autoritățile de aplicare a normelor antitrust din Statele Unite au, de asemenea, suspiciuni cu privire la strategia de vânzări a Meta și a modului în care compania stabilește prețuri anticoncurențiale pentru căștile sale. Acest lucru completează eforturile din Germania, unde, în decembrie 2020, autoritatea germană de reglementare a concurenței a decis să investigheze un așa-numit acord prin care erau legate conturile de social media ale Facebook și accesul la serviciile Oculus.

Ulterior, în Germania a intrat în vigoare o reformă a concurenței, iar autoritatea de reglementare analizează în prezent dacă intră în domeniul de aplicare a noilor norme, în care autoritățile din Bonn ar putea interveni mai rapid în astfel de practici abuzive.

Rezultatul unor astfel de investigații asupra companiei Oculus ar putea complica viziunea companiei Meta asupra a ceea ce se vrea a fi metaversul său. Dar rămân totuși întrebări deschise cu privire la modul în care autoritățile de reglementare în domeniul concurenței se vor confrunta cu noile modele de comerț și economie care vor apărea într-un domeniu complet virtual.

,,Compania Meta își va crea propria platformă, în care va purta mai multe pălării. (…) Putem ajunge în situația în care poate fi stabilit prețul produselor atât în metavers, cât și în lumea reală. Metaversul poate fi astfel folosit ca un canal pentru a modifica concurența în lumea fizică.”, a declarat Anastasios A. Antoniou, un avocat din Cipru specializat în dreptul concurențial și al Uniunii Europene, pentru Politico.

,,Printre principalele prejudicii pe care autoritățile de reglementare ar trebui să încerce să le prevadă și să le împiedice este transferul de putere dintr-o zonă în care reglementatorul are o poziție puternică către alte zone în care nu au are deloc o poziție puternică sau în care nu poate activa.”, a spus Michaela Westrup, avocat specializat în normele stricte care protejează libera concurență.

Nick Clegg, vicepreședintele Meta pentru afaceri globale, a declarat anul trecut că progresul tehnologic nu poate aștepta după ritmul lent al reglementărilor.

Sursa foto: facebook.com / Mark Zuckerberg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.