Învățământ Sănătate Știri generale

BACĂU | 327.000 de teste pe bază de salivă, livrate în școlile din județul Bacău

Testarea preșcolarilor, elevilor și angajaților din învățământ se reia, din această săptămână. Inspectoratului Școlar Județean Bacău i-a fost repartizat un nou lot de 327.000 de teste pe bază de salivă, ambalate individual sau în chit de câte două, care sunt împărțite în toate unitățile de învățământ din județ, astfel încât zilele acestea să se poată realiza o primă testare.  

Testarea se va face la nivel de grădiniță, respectiv școală sau la domiciliul preșcolarilor, elevilor și angajaților, potrivit deciziilor luate în consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Regulamentul de testate prevede că oricând se poate reveni asupra deciziei privind locul în care se vor efectua procedurile.

În toate unitățile de învățământ în care s-a decis ca testarea să se facă la nivel de școală, s-a primit și acordul scris al părintelui sau tutorelui legal pentru fiecare preșcolar sau elev. Acordul scris s-a luat inclusiv pentru testarea la domiciliu, astfel încât aceste teste să nu fie distribuite inutil celor care nu vor să le administreze. Persoana responsabilă de coordonarea acestui proces la nivel de grădiniță și școală poate continua informarea părinților și a tutorilor legali privind testarea pe bază de salivă, mai ales a acelora care sunt indeciși sau nu și-au dat acordul scris încă de la început.

Unitățile de învățământ se organizează singure și în privința modului în care se vor primi rezultatele testelor. Cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă vor fi raportate Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău de către unitatea de învățământ, în vederea testării lor prin test certificat antigen-rapid, efectuat de personal medical (prin care proba se poate preleva din cavitatea nazală sau din cavitatea orofaringeană ori din cavitatea nazofaringeană), sau printr-un test Real Time-PCR.

Conform Ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, se suspendă cursurile în format fizic și se trece în online, fără a se ține cont de rata de ocupare a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, în următoarele situații:
– la apariția a trei cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de șapte zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu: cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ;
– la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 10 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Bacău (ISJ) și al DSP Bacău.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu cei confirmați cu COVID-19 vor fi carantinați astfel:

a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

b)  timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv în ultimele 180 de zile.

Cadrele didactice, didactice auxiliare sau nedidactice infectate cu virusul SARS-CoV-2 au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ, care va informa, la rândul ei, DSP Bacău. În urma anchetei epidemiologice, DSP va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu echipa de conducere a unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei, clasei sau unității de învățământ.

Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU, la propunerea conducerii unității de învățământ, cu avizul ISJ și al DSP.

Conform aceluiași Ordin comun, în situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ Bacău, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în baza cazurilor confirmate sau a ratei de ocupare a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, la nivel de județ.

Până acum, de când a început testarea în unitățile de învățământ, în județul Bacău s-au efectuat 400.000 de teste, care au fost distribuite în școli în perioada 3 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022. Se efectuează două testări de preșcolar, elev sau angajat în fiecare săptămână, cu pauză de două zile între ele. 

Sursa foto: facebook.com / Inspectoratul Școlar Județean Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.