Știri generale

TEHNOLOGIE | Automobilul viitorului a primit permisiunea pentru decolare (FOTO / VIDEO)

Mașina zburătoare dezvoltată în Slovacia, AirCar, a primit undă verde pentru a zbura. Autoritatea pentru Transport din Bratislava i-a eliberat certificatul de navigabilitate. Odată cu producția de serie, călătoriile pe distanțe mici, așa cum le știm în prezent, nu vor mai fi la fel.

,,Certificarea AirCar deschide uşa producţiei în masă de maşini zburătoare extrem de eficiente. Aceasta este o confirmare oficială a capacităţii noastre de a transforma definitiv călătoriile pe distanţe medii.”, a spus Stefan Klein, fondator şi CEO al KleinVision, compania care a proiectat şi produs acest avion hibrid, jumătate maşină, jumătate avion, relatează AFP, citată de Agerpres. În aviaţie, termenul ,,distanţe medii” corespunde rutelor mai mici de 2.000 de km.

Sursa video: youtube.com / Klein Vision

AirCar a efectuat primul zbor interurban în iunie 2021. Propulsat de un motor BMW de 1,6 litri, aparatul poate să decoleze de pe o pistă de 300 de metri lungime. Zburând cu 170 km/h, autonomia sa este de 1.000 km. Transformarea automată de la maşină la avion, controlată printr-un singur buton, durează doar trei minute, potrivit producătorului.

Pentru a obţine acest document, aeronava a fost supusă la 70 de ore de teste de zbor şi la peste 200 de decolări şi aterizări, a precizat KleinVision. Certificarea de navigabilitate a maşinii zburătoare a fost confirmată pentru AFP de directorul Autorităţii slovace pentru transporturi, René Molnar. KleinVision trebuie să obţină, de asemenea, certificatul de tip al aeronavei pentru a începe exploatarea comercială a aparatului său. Pentru aeronavele civile, acest certificat este eliberat în Europa de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA).

Sursa foto: Klein Vision

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.