Învățământ Știri generale

Ministrul Educației: Următoarele două săptămâni vor fi grele pentru toată lumea

Ministrul Educației a declarat, în weekend, că în Cluj se înregistrează cea mai mare rată de ocupare a paturilor pentru pacienții cu COVID-19, astfel că, cel mai probabil, școlile și grădinițele vor intra în online. Sorin Cîmpeanu a spus, la postul Digi 24, că urmează o perioadă dificilă.

,,Va trebui să înțelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul școlii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un județ va depăși 75% (n. red. – grad de ocupare în spitale a paturilor pentru pacienții cu COVID-19) joi, următoarea săptămână va fi în online. (…) La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, iar dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor cu COVID-19, nu cu paturile de ATI.„, a explicat Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Ministrul a fost întrebat și dacă poate fi luată în calcul o relaxare a restricțiilor, astfel încât școlile să poată rămâne deschise.

,,Nu e vorba de o relaxare care să privească numai şcolile. Atunci când estimezi că 60% din populaţia Uniunii Europene – alţii estimează mai mult, alţii spun că într-un an de zile cu toţii, 100%, vom trece prin această boală – trebuie să iei măsuri adecvate, nu este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică şi socială.„, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că nu are competențe sanitare și a spus că duminică a discutat de două ori cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care i-a transmis că vor fi respectate regulile stabilie: la 75% grad de ocupare, școlile și grădinițele trec în online și se revine la formatul fizic când gradul de ocupare a paturilor pentru bolnavii cu COVID-19 scade la 70%. Ministrul Educației a dat și exemplul modului în care Franța a gestionat școala, în contextul epidemiologic, în condițiile unui număr foarte mare de îmbolnăviri.

Aş vrea să vă reamintesc un singur lucru. Uitaţi-vă la state precum Franţa, care a funcţionat luni de zile cu regula la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezenţa fizică în acea clasă. De două săptămâni a renunţat la această regulă. E vorba de o ţară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franţa, dacă apar cinci, şase, şapte, opt, zece cazuri de copii infectaţi, acei copii infectaţi rămân izolaţi şi şcoala merge mai departe.”, a punctat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24.

Sursa foto: captură Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.