Știri generale Universitate

Universitățile din Afganistan, redeschise. Talibanii nu au anunțat dacă studentele vor putea reveni la cursuri

Talibanii redeschid universitățile din Afganistan, după ce le-au închis în luna august, când au revenit la putere. Studenții își vor putea relua cursurile din februarie, însă nu se știe dacă vor fi primite la ore și studentele. Când talibanii au preluat puterea, o imagine a făcut înconjurul lumii: studenții erau separați de studente, în aceeași sală, cu ajutorul unei draperii.

Anunțul legat de redeschiderea universităților din Afganistan a fost făcut de ministrul pentru învăţământul superior din guvernul taliban. Acesta nu a precizat, însă, nimic în privința studentelor. Până acum, talibanii au redeschis liceele doar pentru băieţi, transmite Reuters.

Universităţile din provinciile cu climă mai călduroasă vor fi redeschise pe 2 februarie, iar cele din zonele mai reci pe 26 februarie, a precizat ministrul Shaikh Abdul Baqi Haqqani, în timpul unei conferinţe de presă la Kabul. El nu a spus ce aranjamente vor fi făcute, sau dacă acestea vor exista, pentru studente. Înainte de acest anunț, unii oficiali talibani au dat de înţeles că fetele ar putea frecventa cursurile în clase separate.

Până în prezent, guvernul taliban a redeschis liceele doar pentru băieți, în cea mai mare parte a ţării. Au fost redeschise și unele universităţi private, însă în multe cazuri studentele nu au putut reveni în sălile de curs. Guvernele occidentale au inclus educaţia fetelor printre cererile pe care le-au adresat talibanilor, în condiţiile în care aceştia din urmă caută mai mult sprijin pe plan internaţional şi dezgheţarea activelor afgane din străinătate, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan pe 15 august 2021, după retragerea forţelor internaţionale din această ţară.

Sursa foto: facebook.com / Ibn-e-Sina University

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.