Învățământ Știri generale

15 februarie, Ziua Națională a Lecturii – ,,Citim împreună!”

România are, din acest an, Ziua Națională a Lecturii, sărbătorită pe 15 februarie. Printr-o decizie a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în această zi vor fi organizate activități de lectură pentru preșcolari și elevi. Copiii vor putea să aducă la școală cărțile preferate, din care să citească în timpul orelor dedicate Zilei Naționale a Lecturii, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

Motto-ul anului 2022 este ,,Citim împreună!”.

Potrivit documentului, rolul școlii este esențial pentru a cultiva lectura, în condițiile în care, în țara noastră, unul din zece români cumpără o carte pe an. ,,Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.„, se arată în comunicat.

Ministrul Educației a decis ca școlile să-și modifice programul în ziua de 15 februarie 2022, indiferent de disciplinele din orar. La orele 11:00 și 14:00, educatorii, învățătorii și profesorii vor organiza activități de lectură. Timp de 15 minute, copiii vor citi individual sau în grupuri mici din cărțile preferate, aduse de acasă sau împrumutate de la bibliotecă. ,,Obiectivul activității este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.”, se mai transmite în documentul semnat e ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației prezintă și o serie de recomandări:

a) invităm bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ;

b) recomandăm asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare;

c) încurajăm școlile să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a Lecturii vor debuta cu un eveniment organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marți 15 februarie, ora 10:00, în care vor fi transmise mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului București, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii.

Comunicatul de presă integral al Ministerului Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.