Știri generale

O fetiță cu sindrom Down, respinsă de colegi, a mers la școală de mână cu președintele țării (video)

Gest extraordinar făcut de președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski! Acesta a însoțit la școală, de mână, o fetiță cu sindrom Down, la câteva zile după ce fusese respinsă de colegii ei și de părinții acestora. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Pendarovski a transmis un mesaj de acceptare și toleranță.

,,Copiii cu dizabilități merită incluziune în societate și acces la educație. Cu toții trebuie să dăm dovadă de înțelegere, empatie și sprijin pentru persoanele cu dizabilități.„, a scris președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, pe rețeaua de socializare, unde a postat imaginile în care o însoțește pe fetiță la școală.

Gestul șefului statului vine după ce micuța Embla, care învață la școala din Gostivar, s-a trezit recent singură în clasă, în urma unui boicot organizat de părinții colegilor ei. Aceștia au transmis, printr-o petiție, că nu vor lăsa copiii să meargă la ore din cauza „agresivității elevei Embla”, care are Sindrom Down. Decizia părinților a stârnit o avalanșă de reacții publice. La reîntoarcerea la școală pentru semestrul al doilea, după vacanță, Embla a descoperit că era singură în clasă. Toți colegii săi fuseseră luați acasă de părinții lor.

,,Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile pe care le merită, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod firesc. Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar incluziunea trebuie să fie principiul de bază. Am avut onoarea să simt astăzi energia minunată a Emblei în casa și școala ei!”, a mai transmis președintele Macedoniei de Nord.

Stevo Pendarovski, 58 de ani, este la bază profesor universitar. El a câștigat alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord în mai 2019. 

Sursa foto: facebook.com / Stevo Pendarovski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.