Eveniment Știri generale

BACĂU | La 12 ani, băcăuanul Luca Vartolomei a câștigat Olimpiada Internațională de Matematică Mentală de la Dubai

Băcăuanul Luca Vartolomei, în vârstă de 12 ani, elev al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău și al clubului de aritmetică mentală Smartykids Bacău Central, a câștigat Campionatul Internațional de Matematică Mentală de la Dubai – Horus.  Luca a câștigat marele premiu a celei de-a 4-a ediții a competiției organizate în Dubai, la categoria sa de vârstă – 2010-2011, la mai puțin de 2 ani de când a început să descopere tainele matematicii mentale, o disciplină mai puțin cunoscută.

Mama sa, Ana Vartolomei, a povestit pentru Ziarul de Bacău că totul a început de la emisiunea Românii au talent. „Am văzut la Românii au talent un băiat care calcula repede. Și l-am intrebat pe Luca dacă i-ar plăcea. Fiind în pandemie, am zis să încercăm. Și am început online, după care, așa cum au permis legile, am alternat orele online cu cele fizice. Anul trecut, în iunie, a participat la prima competiție, olimpiada natională, unde a luat locul I la categoria de vârstă și modulul pe care l-a terminat. Apoi, în decembrie, a participat la o competiție online, organizată de SAMA, unde a luat argint. Acum s-a oferit oportunitatea și am reușit să mergem, cu un club din București, la Dubai, cu profesorii și copiii lor. A fost primul concurs cu participare fizică pentru Luca și s-a dovedit a fi un succes, luând cel mai mare punctaj și devenind campion”, a declarat Ana Vartolomei, care a mai adăugat că fiul său este pasionat de informatică, iar visul lui este să ajungă să lucreze pentru NASA.

La Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală de la Dubai, România a fost reprezentată de 16 participanți, din centre SmartyKids – București Titan, București Militari, Cluj Gruia și Bacău –  cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.

Matematica mentală este un sistem original de dezvoltare a intelectului pentru copii prin utilizarea instrumentului numit soroban (cuvânt de origine japoneză) sau abac (cuvânt de origine chineză). Cursul modelează abilităţile mentale şi creative ale copilului: calcule rapide, interacţiunea interemisferică, memoria, dexteritatea concentrarea atenţiei, viteza procesului de gândire, gândirea analitică şi creativă, rapiditatea reacţiei, metode neobişnuite de rezolvare a problemelor. În prima etapă copilul foloseşte sorobanul, în a două etapă începe vizualizarea, iar apoi copilul calculează mental.

La Clubul SmartyKids Bacău Central, copiii cu vârste între 5 și 12 ani învață să calculeze pe abac. În prima etapă ei fac doar operații matematice, după o anumită tehnică, care implică un antrenament zilnic ce crește viteza de calcul, urmând o altă etapă în care ajung să-și imagineze abacul, reușind astfel să obțină rezultate corecte folosind doar imaginația și gândirea. Viteza de gândire pe care un copil o dobândește în urma cursurilor este folosită nu doar în calcule, ci în toate ariile din viata lui, aritmetica mentală fiind astfel una care ajută în dezvoltarea armonioasă a copilului pe toate planurile. Tehnica de calcul implică folosirea ambelor mâini, deci ambele emisfere cerebrale, emisfera stângă responsabilă de rezolvarea problemelor, gândire, partea cognitivă, iar emisfera dreaptă răspunzătoare de partea creativă și imaginație.

Foto: facebook.com/ SmartyKids Bacău Central

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.