Social Știri generale

Ministrul Educației, de Ziua Națională a Lecturii: Lectura îi ajută pe copii să viseze

Ministrul Educației este de părere că România educată nu poate fi imaginată fără lectură și cultură. Sorin Cîmpeanu consideră că lectura îi ajută pe copii să viseze, să înțeleagă mai multe lucruri și să ajungă în diverse locuri de pe glob. Mesajele ministrului au fost transmise marți, de Ziua Națională a Lecturii, în cadrul unui eveniment organizat în aula ,,Carol I” a Bibliotecii Centrale Universitare.

Ministrul Educației a explicat că data de 15 februarie nu a fost aleasă întâmplător drept Ziua Națională a Lecturii. De asemenea, și locul în care s-a desfășurat primul eveniment de acest fel dedicat lecturii are o însemnătate aparte.

,,Pe 15 februarie a fost născut Titu Maiorescu, în urmă cu 182 de ani, un titan printre personalitățile României. Tot pe 15 februarie, s-a născut un alt titan, în 1851, acum 171 de ani, Spiru Haret. Ambii și-au asumat răspunderi pentru această țară, din perspectiva educației și culturii, fiind miniștri ai Cultelor și Instrucțiunii Publice, de mai multe ori chiar. Lucru care sigur pune o mare responsabilitate pe umerii noștri, ai celor care suntem datori să continuăm proiectele acestor titani care au însemnat mult pentru dezvoltarea acestei țări. Nu este o întâmplare, sunt convins, nici faptul că aniversăm 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române. Vă felicit, domnule director! Și nici faptul că ne aflăm în această aulă ‘Carol I’ a Bibliotecii Centrale Universitare.„, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a vorbit despre importanța lecturii, atât pentru viitoarele generații, cât și în perspectiva a ceea ce reprezintă proiectul prezidențial ,,România Educată”.

,,Lectura creează legături profunde și statornice în rândul tinerei generații. Lectura îi ajută pe copii să viseze, îi ajută să înțeleagă, îi ajută să ajungă în toate colțurile lumii, îi ajută să participe la aventuri, îi ajută în ultimă instanță să devină cetățeni activi ai acestei țări. Nu se poate imagina o Românie educată fără lectură și cultură. Este o șansă să fi putut decide că astăzi, și îmi place să cred că în fiecare an de acum încolo, în ziua de 15 februarie, în toate școlile și grădinițele din România, într-un interval de trei ore, vom putea să acordăm importanța cuvenită lecturii. (…) Este un proiect care va dăinui și care, în măsura posibilului, va crea din lectură un obicei cotidian, chiar și într-o țară în care mai puțin de 10% dintre cetățeni cumpără o carte în fiecare an.„, a completat Cîmpeanu, în timpul evenimentului organizat la Biblioteca Centrală Universitară.

Ministrul și-a exprimat dorința ca toți dascălii să se implice în proiecte dedicate Zilei Lecturii. În discursul său, Sorin Cîmpeanu a oferit și un citat dintr-o operă a scriitorului Octavian Paler.

,,Va trebui să găsim cele mai atractive mijloace pentru a convinge tinerele generații de importanța lecturii. În ceea ce mă privește, ca ministru al Educației, dar mai ales ca profesor, voi face acest lucru așa cum spunea Octavian Paler în ‘Aventuri solitare’: <<Vine o vreme când obosești să te tot justifici, mai ales că asta nu servește la nimic. Voi continua să îmi sap în liniște grădina până la capăt, chiar dacă în ea nu înflorește nimic. Și spun asta fără emfază, doar cu o mică părere de rău.>>„, a mai transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de Ziua Națională a Lecturii.

Sursa foto: captură Ministerul Educației

Citește și 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii – ,,Citim împreună!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.