Știri generale

CULTURĂ | S-a lansat licitația pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Consiliul Judeţean Hunedoara a demarat licitaţia pentru restaurarea amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane. Valoarea lucrărilor este estimată la cinci milioane de euro, iar restaurarea se face din fonduri europene nerambursabile.

,,La aproape 2.000 de ani după ce a fost construit, amfiteatrul din cadrul complexului Ulpia Traiana Sarmizegetusa este aproape de o nouă şi strălucită etapă a existenţei sale, prin conservare şi restaurare. Astfel, un oraş emblematic al Daciei Romane, o capitală de rang imperial, îşi va redobândi prestigiul, iar vizitatorii vor fi convinşi, o dată în plus, de unicitatea judeţului nostru, singurul din România care are pe teritoriul său două capitale: una regală şi una imperială, Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.”, a declarat administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, citat de Agerpres.

Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din Patrimoniul cultural naţional de excepţie. Monumentul se află în Ţara Haţegului, în comuna Sarmizegetusa, şi este clasat în Lista monumentelor istorice.

Firmele care intenționează să participe la licitație pot depune ofertele până la jumătatea lunii martie. Anunțul de licitație pentru atribuirea contractului a fost deja lansat în sistemul electronic.

Proiectul ,,Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” va fi realizat cu finanțare europeană nerambursabilă de aproximativ cinci milioane de euro. Beneficiarul lucrării este Consiliul Județean Hunedoara, prin Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrările 7 şi 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum şi a Tribunei, precum şi amenajarea intrărilor 8, 9, 10 şi 11.

Sursa foto: facebook.com / Consiliul Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.