Social Știri generale

Ministrul Educației anunță că tinerii refugiați din Ucraina pot învăța în școlile și facultățile românești (video)

Ministrul Educației a transmis că, în prezent, în țara noastră sunt 55 de școli și licee, în opt județe, în care există predare în limba ucraineană. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a anunțat că se încearcă identificarea unor cadre didactice, printre refugiați, care să poată contribui la educația tinerilor care ajung în România din Ucraina.

,,Este foarte important să le putem asigura acces la educație în momentul în care aceștia vor dori acest lucru. În acest sens, în România, avem 45 de școli și 10 licee în care se predă în limba ucraineană. Este vorba de opt județe ale României: Maramureș, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Tulcea, Arad, Caraș-Severin și Timiș. În aceste școli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Sunt educatori, învățători sau profesori. Sunt profesori care predau limba ucraineană sau alte discipline în limba ucraineană. Numărul este insuficient.„, a declarat ministrul Educației, de la sediul Guvernului.

Sorin Cîmpeanu a precizat că și studenții ucraineni care ajung în România își pot continua cursurile. De asemenea, se caută soluții pentru a identifica și alte persoane care pot contribui la educarea tinerilor refugiați din Ucraina.

,,Există trei universități din România în care există predare în limba ucraineană: Universitatea din București, Universitatea ‘Babeș Bolyai’ și Universitatea din Suceava. Sunt convins că prin discuțiile cu aceste universități acei studenți vor putea să facă practică pedagogică în interesul acestor copii, care, spre deosebire de studenți, nu pot comunica în altă limbă decât cea ucraineană. (…) De asemenea, din discuțiile cu Ministerul Afacerilor Interne a reieșit că vom încerca să identificăm printre refugiații din Ucraina și acele persoane care sunt cadre didactice și care au disponibilitate pentru a se implica în educația acestor tineri„, a completat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Guvern.

Urmărește mai jos intervenția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

Sursa foto: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.