Știri generale

Ministrul Educației: Studenții refugiați din Ucraina se pot înscrie imediat la cursuri în România (document)

Ministrul Educației a emis un ordin prin care tinerii refugiați din Ucraina se pot înscrie imediat la cursurile universitare în România. În situația în care aceștia nu au documentele necesare, înscrierea se va face în baza unei declarații pe propria răspundere, iar dosarul va putea fi completat până la finalizarea studiilor.

,,Ordinul care a fost semnat şi publicat în Monitorul Oficial, ieri, prevede modalităţile în care refugiaţii se pot înscrie în universităţile româneşti. Este vorba de cetăţeni de origine ucraineană sau de alte naţionalităţi. Pentru toţi aceştia, prin derogare de la regulile generale, este creată posibilitatea înscrierii oricând pe parcursul anului universitar. Până acum se puteau înscrie doar în momentul de început, ori semestrul II a început în toate universitățile.”, a transmis Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică la postul Antena 1.

Ministrul a explicat cum va putea fi întocmit dosarul de înscriere, în funcție de documentele pe care tinerii refugiați au reușit să le ia când au plecat în grabă din calea războiului.

,,Ei au două posibilităţi. Fie prezintă documentele de studii – este vorba de o foaie matricolă, de permis de ședere, de carnete de student, orice dovadă conform căreia ei au fost înmatriculaţi într-o universitate din Ucraina, caz în care universităţile apreciază, pot decide și pot înainta Ministerului Educaţiei aceste informații pentru eliberarea scrisoarii de accept la studii. Varianta a doua, în cazul în care nu posedă aceste documente, ei prezintă o declaraţie pe propria răspundere, acești cetățeni refugiați care doresc să se înscrie în universitățile românești, cum că, până la finalizarea studiilor, vor pune la dispoziţia universităţii aceste documente.”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Statul român va acoperi, de asemenea, toate costurile pregătirii studenților ucraineni care ajung în țara noastră și își continuă studiile aici.

,,Pentru refugiaţii care au cetăţenie ucraineană, pentru anul universitar în curs şi pentru anul universitar 2022 – 2023, statul român preia inclusiv bugetarea, finanţarea acestor locuri în universităţile de stat.”, a completat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai precizat că mai multe şcoli şi universităţi s-au implicat în acordarea de cazare și masă pentru refugiaţi. În unitățile de învățământ superior, au fost puse la dispoziţie locuri în căminele studenţeşti, iar în şcoli s-au găsit soluţii în sălile de sport.

Zilele trecute, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că în 55 de școli și licee din România există predare în limba ucraineană. De asemenea, a precizat că se caută soluții printre refugiați pentru creșterea numărului de persoane vorbitoare de limba ucraineană, care îi pot educa pe tinerii refugiați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.