Social Știri generale

Guvernul României: Copiii ucraineni, înscriși la școală în aceleași condiții cu cei români / Ucrainenii se vor putea angaja fără restricții

Guvernul României a decis că toți copiii ucraineni care ajung în țara noastră se vor putea înscrie în școlile românești în aceleași condiții în care sunt înmatriculați și elevii români. De asemenea, cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze în România o vor putea face fără vreo restricție.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că toți copiii ucraineni, inclusiv cei care nu solicită protecție în baza dreptului la azil, vor beneficia de dreptul la educație în aceleași condiții cu copiii români. Aceștia vor benefica și de cazare gratuită în cămine, vor putea primi alocație de hrană, rechizite, vor avea gratuitate pe transport și vor beneficia de schema de vaccinare din programul național.

În învățământul universitar, Ministerul Educației va putea aproba un număr suplimentar de locuri, în limita a 20%. Va fi acordată, pentru 90 de zile, o subvenție la cazare pentru studenți de 50 de lei, plus subvenție de masă de 20 de lei.

În ceea ce privește protecția copilului, având în vedere că sunt deja mulți minori neînsoțiți care au sosit din Ucraina, în fiecare județ sau sector al Capitalei va fi constituit un grup operativ pentru a găsi soluțiile adecvate pentru aceștia. În acest moment, sunt 186 de copii ucraineni îngrijiți în centre specializate din 9 județe, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ucrainenii se vor putea angaja fără a avea nevoie de o viză de ședere în scop de muncă, a mai decis Guvernul României.

,,Guvernul a adoptat o OUG care vine în sprijinul refugiaților ucraineni, fie că vorbim de persoane care doresc să de angajeze, persoane cu dizabilități și bătrâni. Măsurile vin atât în sprijinul refugiaților ucraineni, cât și în cel al mediului de afaceri românesc, care acuză o lipsă a forței de muncă!”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.