Social Știri generale

GALAȚI | Peste 1.200 de refugiați, cazați în cămine și alte spații puse la dispoziție de Primărie, Consiliul Județean și persoane fizice (video)

Județul Galați găzduiește, în prezent, peste 1.200 de refugiați din Ucraina. Aceștia sunt cazați în cămine studențești, în spații oferite de Primăria Municipiului Galați și Consiliul Județean Galați, precum și în locuințele mai multor gălățeni, dispuși să-i ajute pe cei nevoiți să fugă din calea războiului.

De la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, peste 16.000 de refugiați au ajuns în județul Galați. O bună parte dintre aceștia au rămas aici, cazați în diferite spații amenajate de autorități și la persoane fizice. Pregătirile la nivelul județului au început încă dinainte de declanșarea războiului, atunci când armata rusă se poziționase la granița cu Ucraina.

,,Înainte de 24 februarie, am constituit la nivelul județului Galați, prin Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență, un grup de lucru format din specialiști, de oameni din armată, care să țină legătura cu punctele de frontieră, cu cei care vor să ajute acești refugiați, pentru că la nivel de județ au fost gândite și au fost organizate câteva spații de cazare. Și aici vorbim de universitate, care are în momentul de față peste 1.000 de locuri de cazare, un bloc pus la dispoziție de Primăria Municipiului Galați cu peste 100 de locuri de cazare. În momentul de față mai sunt și alte spații de cazare la sala de sport. Acolo sunt peste 100 de locuri de cazare. Consiliul Județean a pus la dispoziție două clădiri cu peste 30 de locuri de cazare. (…) În momentul de față, sunt peste 1.200 de cetățeni ucraineni care sunt cazați în acele spații care au fost amenajate de către noi, autoritățile locale. Dar sunt și cetățeni foarte mulți, cetățeni ucraineni, care sunt cazați la familii din județul Galați.„, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Oficialul i-a lăudat pe gălățeni pentru modul în care au reacționat la drama prin care trec cetățenii ucraineni.

,,Au fost donații ale societăților din Galați, au fost donații ale consilierilor județeni, care și-au donat indemnizația pentru a ajuta acești oameni, bani care au fost transferați la Crucea Roșie. Am văzut prin cutiile de ajutoare aduse de către familii ’strigătul’ unor copii, care îmi spuneau că din puținul lor dau să ajute acești oameni, numai să fie bine și să fie pace. Acesta este în momentul de față cuvântul de ordine, ‘pace’. Să fie pace, să avem liniște! Pentru că sunt oameni care vin, din păcate, sunt oameni speriați, sunt oameni care nu mai au familii. Soții, frații au rămas să lupte în Ucraina, iar soțiile, copiii au trebuit să plece în România, alții au mers spre vest.„, a mai precizat Costel Fotea.

Sursa video: YouTube / RPTV

Sursa foto: Facebook / Costel Fotea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.