Știri generale

Casa Francofoniei din România se construiește la Universitatea Politehnica București

A fost așezată piatra de temelie a Casei Francofoniei din România, a doua inițiativă de acest fel la nivel mondial. Proiectul este implementat la Universitatea Politehnica din București (UPB). La eveniment au participat rectorul UPB, Mihnea Costoiu, președintele României, Klaus Iohannis, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precum și alte oficialități din mediul academic și diplomatic.

Casa Francofoniei din România va fi spaţiul unde francofonii din lumea întreagă vor putea să se întâlnească pentru a difuza cultura ştiinţifică francofonă şi pentru a dezvolta mobilitatea studenţească. Rectorul UPB, președintele României și ministrul Educației au semnat documentul care pune bazele instituției, alături de un reprezentant al Organizației Internaționale a Francofoniei și de președintele Grupului ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone din România.

Președintele României a apreciat rapiditatea cu care s-a construit fundația construcției care va găzdui Casa Francofoniei.

,,Clădirea pe care o ridicați în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o prețioasă moștenire, dar și o resursă care stimulează noi și noi energii. (…) În campusul politehnicii bucureștene învață peste 4.000 de studenți din țări care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educația tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identități diferite și care generează solidaritatea pentru proiecte comune. De aproape trei decenii, România și mișcarea francofonă universitară din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale respectului drepturilor fundamentale ale omului.„, a transmis președintele Klaus Iohannis.

,,Casa Francofoniei din România își propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunitățile de mobilitate ale studenților și cercetătorilor francofoni. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuințe de calitate și evenimente internaționale în cel mai mare campus studențesc din țară.„, a precizat și rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care este și preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), a apreciat inițiativa UPB de a construi Casa Francofoniei din România.

Sursa foto: Facebook / Mihnea Costoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.