Știri generale Universitate

Uniunea Studenților din România susține transparentizarea învățământului universitar

Uniunea Studenților din România (USR) susține proiectul de lege privind transparentizarea învățământului universitar, potrivit unui comunicat de presă. Inițiativa legislativă propune publicarea în format electronic accesibil pentru căutare, salvare, distribuire și imprimare, pe site-urile oficiale ale instituțiilor de învățământ superior, ale anumitor documente specifice, în termen de 30 de zile de la redactarea, încheierea, adoptarea sau actualizarea acestora.

,,Luând în considerare principiile enumerate de articolul 3 al Legii Educației Naționale ce guvernează învățământul superior din România, aducem în atenţie faptul că transparența este un imperativ, aceasta fiind unul dintre stâlpii de susținere ai meritocrației și ai eticii. Mai mult, suntem de părere că transparența potențează sistemul de colaborare între decidenții universitari și mediul studențesc, amplificând încrederea și aliniind învățământul din România la pricipiile vestice.„, se arată în comunicat.

,,Transparența decizională în mediul academic ar trebui să reprezinte un obiectiv imperativ pentru toți decidenții. Contextul actual a demonstrat că este nevoie de o intensificare a eforturilor în ceea ce privește relaționarea dintre conducerile universităților și beneficiarii direcți ai actului educațional, studenții. În calitate de reprezentanți a peste 350.000 de studenți, considerăm reglementările propuse în Parlamentul României ca fiind un aport semnificativ asupra calității și îndemnăm deputații și senatorii să adopte acest proiect ce ar putea sprijini un învățământ superior mai calitativ și transparent față de principalii beneficiari ai acestuia.”, a transmis Alexandru Alexandrescu – Ozunu, prim-vicepreședinte al Uniunii Studenților din România.

Uniunea Studenților din România își exprimă îngrijorarea, după ce Guvernul a dat aviz negativ inițiativei legislative.

,,Considerăm că motivul invocat, și anume existența unui memorandum în baza căruia instituțiile de învățământ superior publică pe site-urile oficiale informații de interes, nu are fundament în ideea în care acest proiect creează un cadru normativ mult mai clar asupra problematicii puse în discuție.„, mai transmis reprezentanții USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.