Știri generale

AFGANISTAN | Școlile, închise pentru fete, la scurt timp după ce fuseseră redeschise

Talibanii au ordonat miercuri închiderea colegiilor şi liceelor pentru fete în Afganistan. Decizia vine la doar câteva ore după redeschiderea lor, a confirmat un responsabil taliban, citat de Digi 24.

,,Da, este adevărat”, a declarat pentru AFP Inamullah Samangani, purtător de cuvânt al talibanilor. Oficialul nu a făcut niciun alt comentariu, însă a confirmat astfel informaţiile potrivit cărora fetelor li s-a cerut să părăsească sălile de clasă.

O echipă a AFP-TV filma miercuri dimineaţă un curs într-o clasă din Liceul Zarghona pentru fete, în capitala Kabul, când a intrat un profesor şi le-a cerut elevelor să plece acasă. Elevele, care se bucurau de revenirea la şcoală pentru prima dată de la preluarea puterii de către fundamentaliştii islamişti, în august anul trecut, şi-au închis cărţile, şi-au strâns lucrurile şi au părăsit clasa în lacrimi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Comunitatea internaţională a făcut din dreptul la educaţie pentru toţi o condiţie esenţială în negocierile privind ajutorul şi recunoaşterea regimului talibanilor.

Ministerul Educaţiei din Afganistan anunţase marţi că toate şcolile îşi vor relua cursurile de miercuri, în contextul în care anterior numai elevelor de şcoală elementară li se permisese să revină la clase. Cu toate acestea, revenirea la cursuri a fetelor de peste 12 ani trebuia să se facă în anumite condiţii, cum ar fi separarea clădirilor şcolare, purtarea hijabului iar predarea să fie făcută doar de femei.

La presiuni ample naţionale şi internaţionale, talibanii promiseseră că le vor permite tuturor fetelor să revină la cursuri odată cu începerea noului an şcolar.

După retragerea haotică a forţelor internaţionale din Afganistan şi prăbuşirea fostului guvern, talibanii au impus restricţii ample în ce priveşte viaţa de zi cu zi, mai ales pentru femei, inclusiv închiderea şcolilor. Ei se opun claselor mixte şi au separat deja în universităţi grupele de bărbaţi de cele de femei. O imagine care a făcut înconjurul lumii, în toamnă, arăta că fetele erau separate de băieți, în clase, cu ajutorul unei draperii.

Sursa foto: unsplash / Wanman Uthmaniyyah

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.