Știri generale

COVID-19 | Tratamentul preventiv de la AstraZeneca, undă verde în Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat joi că a recomandat introducerea pe piață a tratamentului preventiv Evusheld de la AstraZeneca. Medicația este destinată persoanelor peste 12 ani al căror sistem imunitar este prea slăbit pentru a răspunde la vaccinare, informează Reuters.

EMA a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Evusheld, dezvoltat de AstraZeneca AB, pentru prevenirea COVID-19 la adulţii şi adolescenţii începând de la 12 ani, cu o greutate de cel puţin 40 de kg, înainte de o potenţială expunere la virus, a afirmat autoritatea europeană de reglementare, într-un comunicat.

Evusheld combină două tipuri de anticorpi de sinteză, Tixagevimab şi Cilgavimab, şi se administrează sub forma a două injecţii intramusculare. Este considerat eficient împotriva variantei Omicron de coronavirus, scrie Agerpres. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului, printr-un atac la proteina sa Spike, care îi permite să intre în celule pentru a le infecta.

EMA a declarat că a luat această decizie după ce a analizat rezultatele unui studiu efectuat pe un număr de peste 5.000 de persoane. ,,Profilul de siguranţă al Evusheld a fost favorabil, iar efectele secundare au fost în general uşoare, cu un număr mic de persoane care au avut reacţii.„, au afirmat reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente.

Autoritatea de reglementare a concluzionat că beneficiile medicamentului depăşesc riscurile şi va trimite recomandarea sa Comisiei Europene pentru o decizie rapidă aplicabilă în toate statele membre UE.

Sursa foto: unsplash / Kate Hliznitsova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.