Grădiniță Învățământ Social

Italienii transformă deşeurile industriale în materiale didactice

Italienii de la Centrul Remida din Reggio Emilia au dat viaţă unui proiect care a revoluţionat conceptul de reciclare. Ei realizează materiale didactice din deşeurile industriale. 

Remida sau centrul de reciclare creativă, Reggio Emilia desfăşoară cercetări privind sustenabilitatea și creativitatea pornind de la materialele reciclabile. Aici se recuperează deşeurile care devin resurse educaționale pentru vizite, ateliere, seminare și cursuri de dezvoltare profesională adresate instituțiilor, organismelor și cetățenilor. Iniţiativa a inspirat şi a dat viață unei rețele compuse din 14 centre diferite în Italia și în întreaga lume.

Printre vizitatorii Centrului Remida se numără şi români. Săptămâna aceasta Ministerul Educaţiei a fost reprezentat în Italia de o delegaţie condusă de Maria Ştefania Mania, Secretar de Stat în ME, deplasarea fiind organizată în cadrul proiectului “Educaţie timpurile incluzivă şi de calitate – ETIC”. Cu această ocazie, 42 de cadre didactice din învăţământul preşcolar au participat în perioada 28 martie – 1 aprilie la cursuri de formare specifică şi la vizita acestui centru de reciclare creativă. Urmând exemplul, Maria Manea doreşte să aducă şi în România modelul centrului italian:    

“ Proiectul acestei vizite a luat naştere în urma unei întâlniri oficiale pe care am avut-o toamna trecută cu reprezentanţii oraşului Reggio. România este primul stat care a trimis un grup de studiu, de la debutul pandemiei. Înfiinţarea Remida a fost posibilă prin susţinerea oferită de autorităţile locale, de Compania Municipală de Reciclare și de ONG-ul pentru educație, Reggio Children, care aparţine primăriei. Conceptul presupune un abonament de acces. Fiecare școală plătește anual 40 de euro, iar profesorii pot lua materiale reciclabile, în funcție de nevoi. Remida este și un atelier în sine în cadrul căruia profesorii și experții în pedagogie învață să folosească materialele reciclabile în scop didactic.

Îmi doresc să putem aduce conceptul şi în România. În sectorul 3 al Capitalei, consilierii locali au votat înființarea unui astfel de centru de reciclare și sper ca el să se concretizeze curând, iar exemplul să fie replicabil în mai multe județe ale țării. În Italia totul se desfăşoară extrem de simplu. Firmele oferă gratuit materialele reciclabile, autoritatea le colectează, le păstrează într-un depozit și le oferă școlilor, prin profesorii lor. Este un demers sustenabil care implică întreaga societate.” a declarat Secretarul de Stat, Maria Manea.

Ministerul Educaţiei a organizat această deplasare prin proiectul ETIC, în contextul trecerii creșelor în sistemul de învățământ şi are în vedere formarea unui număr de 42 de educatori din toate județele țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.